Αμφιβολίες για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών

Αμφιβολίες για το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός για την επιτυχία του προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI) επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο και την Ευρώπη, ενώ οι διαβουλεύσεις για να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα είναι συνεχείς τις τελευταίες μέρες.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης έχουν επαφές για να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι ανταλλαγές των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με τα νέα. Ο αρχικός στόχος είναι το PSI να έχει ολοκληρωθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να πάρει μια μικρή παράταση περίπου μιας εβδομάδας (έως τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου) εάν χρειαστεί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν το τελικό σχέδιο μέχρι τις 15 Αυγούστου για να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχουν και πώς θα εγγράψουν τις ζημίες που θα προκληθούν από τη συμμετοχή τους. Σημειώνεται ότι συνολικά οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Πάντως, κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του PSI είναι υπερφιλόδοξοι. Δηλαδή, θεωρούν ότι είναι σχεδόν απίθανο να φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών στο 90% -συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο με 54 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο- και υποστηρίζουν ότι θα είναι πολύ θετικό εάν η συμμετοχή των ιδιωτών ανέλθει στο 50%.

Επίσης, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν με νόημα ότι το να φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών στο 90% «είναι στόχος», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν αυτό δεν συμβεί, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, διευκρινίζουν πως, βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη ακόμα κι αν δεν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο βασικά σενάρια για να καλυφθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας:

1. Η παροχή νέων διμερών δανείων, στο πλαίσιο των δανείων που δίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης.

2. Να ενεργοποιηθεί η υφιστάμενος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (EFSF). Και αυτό, όμως, το σενάριο έχει τις δυσκολίες του. Η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Ν. Σαρκοζί επανέλαβαν την Κυριακή τη δέσμευσή τους στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τις διευρυμένες εξουσίες του EFSF, ωστόσο χθες ο κ. Κρίστοφ Στέγκμανς (αναπληρωτής εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου) δήλωσε ότι «το EFSF θα παραμείνει όπως είναι και θα διατηρήσει το μέγεθος που είχε πριν από την 21η Ιουλίου», ενώ και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ απέρριψε κάθε ιδέα για αύξηση του όγκου του μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης.

Τηλεδιάσκεψη για το rollover

Το ζήτημα της ανανέωσης (rollover) των ελληνικών ομολόγων θα συζητηθεί σήμερα σε τηλεδιάσκεψη, όπου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρέν, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), Τσ. Νταλάρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, καθώς Ελληνες και ξένοι τραπεζίτες.

Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και ειδικά για την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας (ΡSΙ).

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαγορεύσει τις ανοιχτές πωλήσεις στο Χρηματιστήριο από σήμερα και για τους επόμενους δύο μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή