Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν στην Αθήνα

Εμπειρογνώμονες της Κομισιόν στην Αθήνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και των χωρών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την εφαρμογή του Μνημονίου, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων (υγεία, παιδεία, δημοσιονομικά κλπ.).

Οι εργασίες τους θα εστιαστούν στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ ένας ακόμα τομέας στον οποίο θα παρέχεται βοήθεια είναι και αυτός της επιτάχυνσης της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ. Η ομάδα δράσης (task force) που θα αναλάβει να δώσει τα «φώτα» της στη δημόσια διοίκηση της Ελλάδας, θα υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου στις ελληνικές αρχές και στην Επιτροπή, αρχής γενομένης τον Οκτώβριο.

Θα έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα λειτουργεί ομάδα επικοινωνίας και υποστήριξης σε στενή συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Τον γενικό συντονισμό των εργασιών της θα έχει ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το πλάνο λειτουργίας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η ομάδα δράσης θα είναι πλήρως επιχειρησιακή από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες, όπως η αξιολόγηση των αναγκών από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και η διαδικασία πρόσληψης των στελεχών της.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. πρότεινε τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ως επικεφαλής της εν λόγω ομάδας δράσης, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και γενικός διευθυντής στην Επιτροπή. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας δράσης θα είναι στελέχη της Ε.Ε. και αποσπασμένοι εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες-μέλη.

Οι βασικοί στόχοι της ομάδας δράσης είναι:

1. Να εντοπίζει και να συντονίζει -σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και δεχόμενη τη συμβολή άλλων κρατών-μελών- την τεχνική βοήθεια που η Ελλάδα χρειάζεται ώστε να ανταποκριθεί στα όσα ορίζονται στο Μνημόνιο.

2. Να συνδράμει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στον καθορισμό των λεπτομερειών για το είδος της τεχνικής βοήθειας που θα παρασχεθεί.

3. Να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και να προτείνει λύσεις με στόχο την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων, εστιάζοντας στην ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

4. Να υποβάλλει τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου προς την Επιτροπή και τις ελληνικές αρχές. Η πρώτη από τις εκθέσεις αυτές θα εξετάζει μέτρα για την επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων από το ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβανομένου συγκεκριμένου προγράμματος και χρονοδιαγράμματος και θα αποσταλεί στην Επιτροπή και στις ελληνικές αρχές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η ομάδα δράσης θα αποτελείται από μία ομάδα συντονισμού και από εμπειρογνώμονες που θα εργάζονται επί τόπου στα υπουργεία (και όπου αλλού χρειαστεί) πάνω σε συγκεκριμένα έργα και θέματα, τα οποία θα ορίζουν οι ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, η Κομισιόν καθιστά σαφές για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, ότι οι εν λόγω εμπειρογνώμονες «δεν θα είναι επιθεωρητές, ούτε ελεγκτές και σε καμία περίπτωση δεν θα ασκούν καθήκοντα που ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και διοίκησης».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι το κόστος των κλιμακίων αυτών θα αναλαμβάνεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες που θα στέλνουν τους εμπειρογνώμονές τους στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή