Κύμα αυξήσεων σε υπηρεσίες εστίασης, εστιατόρια, delivery, καφέδες, αναψυκτικά

Κύμα αυξήσεων σε υπηρεσίες εστίασης, εστιατόρια, delivery, καφέδες, αναψυκτικά

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο ακριβός θα είναι ο καφές από τον Σεπτέμβριο, αφού η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της μετάταξής του, όπως και δεκάδων ακόμα προϊόντων, από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) που βρίσκεται σήμερα στον υψηλό συντελεστή του 23%.

Καφές, τσάι, σοκολάτα, έτοιμα ροφήματα, αεριούχα νερά, φρούτα, αναψυκτικά, υπηρεσίες εστίασης και πολλά άλλα προϊόντα και υπηρεσίες από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνουν ακριβότερα κατά περίπου 9%, εφόσον οι επιχειρηματίες δεν απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και εφόσον η κυβέρνηση δεν αποφασίσει τελικά να μειώσει τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%.

Δεδομένων, όμως, των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η αγορά, είναι μάλλον πιθανό ότι η επιβάρυνση που θα προκύψει από τη μετάταξη των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα περάσει στην τσέπη των καταναλωτών.

Πάντως, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ θα παραμείνουν τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά που δεν έχουν ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά και δεν είναι αρωματισμένα. Ομως, εξαιρέσεις στη μετάταξη των προϊόντων δεν θα υπάρξουν εξαιτίας του τρόπου ή του τόπου πώλησης των προϊόντων. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η μετάταξη των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 23% θα γίνει ανεξαρτήτως του εάν πωλούνται σε χονδρική ή λιανική και ανεξαρτήτως του εάν διατίθενται από σούπερ μάρκετ, περίπτερα, εστιατόρια κ. λπ.

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα υπάγονται από την 1η Σεπτεμβρίου και οι υπηρεσίες εστίασης. Η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων θα υπάγεται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού, αλλά σε ένα σύνολο στοιχείων και πράξεων ανεξάρτητα από το γεγονός ότι τα προσφερόμενα είδη δεν καταναλώνονται άμεσα εντός των εγκαταστάσεων της οικείας επιχείρησης, αλλά σε χώρο και χρόνο που προσδιορίζονται από τον πελάτη.

Επίσης, με 23% θα επιβαρύνονται και οι παραδόσεις αγαθών από τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας. Δηλαδή, οι παραδόσεις έτοιμων προς άμεση κατανάλωση εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από μέρους της επιχείρησης (παραδόσεις πακέτο).

Πέραν των παραπάνω υπηρεσιών, στον συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπαχθούν από 1η Σεπτεμβρίου και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1η Ιανουαρίου 2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή