Μεγάλη βουτιά 25,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Απρίλιο

Μεγάλη βουτιά 25,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Απρίλιο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία εντύπωση δεν προκαλεί πλέον η κάθετη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, τάση η οποία έχει παγιωθεί την τελευταία τριετία, ως αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς κατοικιών αλλά και της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει καίρια τη ζήτηση για την απόκτηση ακινήτων. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τον μήνα Απρίλιο, καταγράφεται πτώση της τάξεως του 25,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 36,4% στην επιφάνεια και 32,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, καθώς συνολικά εκδόθηκαν 2.789 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 494,3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 1.903,4 χιλιάδες m3 όγκου.

Το μέγεθος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 2.772 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 476,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.847,5 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 25,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 35,7% στην επιφάνεια και κατά 30,3% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2011, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, μείωση κατά 43,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 52% στην επιφάνεια και κατά 49,7% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2010. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2010 έως τον Απρίλιο 2011, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 42.891 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 8.644,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 31.296,7 χιλιάδες m3 όγκου. Παρατηρήθηκε δηλαδή μείωση κατά 22,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 29,7% στην επιφάνεια και κατά 30,7% στον όγκο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 – Απριλίου 2010.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Μαΐου 2010 – Απριλίου 2011, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 22,0% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 29,9% στην επιφάνεια και κατά 30,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2009 – Απριλίου 2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποχώρηση αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αν αναλογιστεί κανείς ότι και τις αντίστοιχες περσινές περιόδους η πτώση ήταν ανάλογη συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο έτος. Εν ολίγοις, οι ανεγέρσεις νέων οικοδομών έχουν «τραβήξει χειρόφρενο», καθώς οι αγοραπωλησίες στις κατοικίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα φέτος, ακόμα χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους. Κύριος λόγος, πέραν της οικονομικής κρίσης και της ανασφάλειας που αυτή γεννά στα νοικοκυριά, είναι και οι απαιτήσεις των κατασκευαστών σε ό,τι αφορά τις νεόδμητες κατασκευές. Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα ανάλογα των θεμελιωδών χαρακτηριστικών που διέπουν την κτηματαγορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές.

Αντιθέτως, η μόνη κατηγορία ακινήτων που εμφανίζει κάποια κινητικότητα αυτήν την περίοδο είναι οι μεταχειρισμένες κατοικίες που προσφέρονται σε σαφώς περισσότερο προσιτές τιμές και παρέχουν τη δυνατότητα σε αρκετούς να εξετάσουν την απόκτησή τους. Τέτοιες περιπτώσεις ακινήτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα τα νεόδμητα διαμερίσματα να μένουν στα «αζήτητα».

Αλλωστε, ένας πρόσθετος λόγος που καθιστά απαγορευτική την προοπτική της απόκτησης νεόδμητης κατοικίας από τη συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερομένων είναι και η όλο και δυσκολότερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Οι περισσότερες τράπεζες χορηγούν πλέον σαφώς χαμηλότερα ποσά για την αγορά κατοικίας και σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν το 70% της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Συνηθέστερα δε, το δάνειο καλύπτει ένα μικρό σχετικά ποσοστό της τελικής τιμής, αν και εφόσον εγκριθεί. Πλέον, τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μια πρόσθετη επιβάρυνση που αποτρέπει όλο και περισσότερα νοικοκυριά από το να πραγματοποιήσουν αγορά ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή