Σύσταση Σωμάτων και υπηρεσιών κατά της φοροδιαφυγής

Σύσταση Σωμάτων και υπηρεσιών κατά της φοροδιαφυγής

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύσταση τεσσάρων νέων Σωμάτων ή υπηρεσιών αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τους φορολογούμενους στις τράπεζες αντί των εφοριών, ενώ επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι όσοι φοροδιαφεύγουν δεν θα αποφύγουν τη φυλάκιση ή τη διαπόμπευση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο τετραετές επιχειρησιακό σχέδιο για την αλλαγή της φορολογικής διοίκησης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει:

1. Στη σύσταση νέου Σώματος Φορολογικών Ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών. Οσοι θα εργάζονται στο νέο αυτό Σώμα θα δεσμεύονται με συγκεκριμένα «συμβόλαια» επίτευξης στόχων.

2. Στη συγκρότηση νέας Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, στόχος της οποίας θα είναι να αποκτήσει και επιχειρησιακές αρμοδιότητες, αλλά και ικανότητα σχεδιασμού, ανάλυσης κινδύνου και παρακολούθησης του ελεγκτικού και εισπρακτικού έργου.

3. Στη συγκρότηση ειδικού Σώματος Φορολογικών Διαιτητών ως ανεξάρτητη αρχή για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών.

4. Στη σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

Το ερώτημα που προκύπτει, πάντως, είναι εάν η δημιουργία των παραπάνω υπηρεσιών και Σωμάτων θα λύσει το πρόβλημα του δυσκίνητου φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού ή εάν τελικά δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Στο σχέδιο της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και:

– Η κατάργηση ή συγχώνευση τουλάχιστον 180 εφοριών.

– Η προσωρινή κράτηση των μεγάλων φοροφυγάδων, που όταν θα εντοπίζονται θα προφυλακίζονται.

– Η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων παραβατών, καθώς και η περιοδική δημοσιοποίηση όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ

– Η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν.

– Η ανάθεση των εισπράξεων και πληρωμών στις τράπεζες αντί των εφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή