Εν συντομια

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πράσινο φως» στην Credit Agricole για Εμπορική

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το αίτημα της Credit Agricole για την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) επί των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που δεν κατέχει. Επίσης, η επιτροπή ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας Κορρές για την εισαγωγή νέων μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Ακόμη, ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας της εταιρείας «ΡΕΑ Γυναικολογική – Μαιευτική – Θεραπευτική – Διαγνωστική Κλινική» για τη δημόσια προσφορά μετοχών της, μη διαπραγματεύσιμων στο Χ.Α., υπέρ των παλαιών μετόχων, με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Τέλος, ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας «Γ.Ε. Δημητρίου Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία» για τη δημόσια προσφορά ονομαστικών ομολογιών, μη διαπραγματεύσιμων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετατρέψιμων σε μετοχές, υπέρ των παλαιών μετόχων.

Ανεκλήθη ύστερα από αίτημα της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας «Διεθνής ΑΕΠΕΥ» η άδεια παροχής των επενδυτικών υπηρεσιών της εκτέλεσης εντολών για λογαριασμό πελατών, της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και της τοποθέτησης χρηματοπιστωτικών μέσων χωρίς δέσμευση ανάληψης. Η εταιρεία θα δραστηριοποιείται εφεξής ως ΑΕΠΕΥ, μη μέλος του Χ.Α. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επίσης, επέβαλε πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ στη «Διεθνής ΑΕΠΕΥ» για παραλείψεις αναφορικά με την άσκηση συνεχούς εποπτείας για την πρόληψη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Απορρόφηση της Πετρόλα από ΕΛΠΕ

Την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας Πετρόλα Α.Ε. ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ.

Ειδικότερα, η συγχώνευση εγκρίθηκε σύμφωνα με τον αριθμό Κ2-5565/04.07.2011 απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, η οποία καταχωρήθηκε στα μητρώα της νομαρχίας Αθηνών στις 04.07.2011, καθώς και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 68 παρ. 2 και 69-78 του Κ.Ν. 2190/1920 όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1-5 του Ν. 2166/1993. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας επί απορροφήσεως των κατά 100% θυγατρικών, δεν απαιτήθηκε η σύγκληση γενικών συνελεύσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών, δεν υπήρξε μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της (απορροφούσας) εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» και δεν χρειάστηκε έκδοση νέων μετοχών.

Ιcap: κάμψη στις μεταλλικές κατασκευές

Το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων είχε ως συνέπεια ο κλάδος των μεταλλικών κατασκευών να υποχωρήσει σημαντικά κατά την τελευταία διετία.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Icap, ο εν λόγω κλάδος ανήκει στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα και συνδέεται άμεσα με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας, αλλά και το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί σε κάθε περίοδο. Ετσι, από το 2009 διαγράφει φθίνουσα τροχιά, με την αξία των έργων να παρουσιάζει μείωση 9% αλλά και 8,7% σε ποσότητα. Η πτώση έγινε εντονότερη το 2010, όταν η αξία των έργων που πραγματοποιήθηκαν υποχώρησε κατά 12,5% και η ποσότητα κατά 15,5%. Το σύνολο του ενεργητικού 61 εταιρειών αυξήθηκε κατά 13,7% το 2009/08, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια σημείωσαν αύξηση 5,33%. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 14,5%, ενώ τα μεικτά κέρδη εμφάνισαν πτώση σχεδόν 18%. Στην ίδια κατεύθυνση τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 25% και τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ κατά 17,4%.

Leasing: περισσότερες χρηματοδοτήσεις σε ακίνητα

Στα 8,1 δισ. ευρώ από 8,4 δισ. ευρώ κατήλθε πέρυσι η αγορά του leasing, με την κατηγορία των ακινήτων να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων. Ετσι, στα χαρτοφυλάκια του εταιρειών του κλάδου η συνολική αξία των ακινήτων που έχουν χρηματοδοτηθεί διαμορφώθηκε στα 742 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 62,4% της συνολικής αξίας των νέων συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Ο τομέας των μηχανημάτων βρέθηκε στη δεύτερη θέση, με τις συμβάσεις αυτής της κατηγορίας να ανέρχονται στα 185 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 15,5% επί του συνολικού τζίρου της αγοράς. Ακολουθούν τα επαγγελματικά οχήματα, τομέας για τον οποίο ζητήθηκε από τις εταιρείες leasing να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 86 εκατ. ευρώ (δηλ. 7,2%), ενώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα 50,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,3%. Οι χρηματοδοτήσεις για αγορά εξοπλισμού γραφείου διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ και αφορούσαν μόλις το 4,3% των νέων συμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή