Αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ

Αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των φορέων της αγοράς και των επιμελητηρίων έχουν προκαλέσει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η μετάταξη προϊόντων υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Χθες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γ. Κασιμάτης, ζήτησε να αποσυρθεί το μέτρο της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ, «διότι το μέτρο θα επιφέρει σειρά ανατιμήσεων και επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ενώ δεν βοηθά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και δεν συντελεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

Οπως επισήμανε ο κ. Κασιμάτης, το μέτρο συμβάλλει στη δημιουργία νέων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά με τελικό θύμα τον καταναλωτή.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει το υπουργείο Οικονομικών να καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ για να μειώσει, όπως πιστεύει, το άνοιγμα της μαύρης τρύπας των δημοσίων εσόδων ενώ διευκολύνει όλους όσοι θέλουν να φοροδιαφεύγουν και δημιουργεί προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ επανήλθε στην πρότασή της για ενιαίο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών ευρείας διατροφής που συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς» και φυσικά των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ότι «η ακολουθούμενη πολιτική μετάταξης αρκετών τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης, από το 13% στο 23% ΦΠΑ θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του νόμιμου εμπορίου που θα δώσει τη θέση του στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που το κράτος δυσκολεύεται σημαντικά να πατάξει».

Επίσης, την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή