Επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά και την οικονομία

Επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά και την οικονομία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα οριακά κέρδη που κατέγραψε χθες ο γενικός δείκτης τιμών (+0,19%), η ζοφερή εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει, καθώς η κεφαλαιοποίησή του από την αρχή του χρόνου έχει μειωθεί κατά 7,3 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει 29,4%.

Ομως, μεγάλη νευρικότητα και απώλειες παρουσιάζουν και οι διεθνείς αγορές που φοβούνται ότι αφενός θα επιδεινωθεί η οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ και αφετέρου, θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Στη δίνη αυτή, το πρώτο πλήγμα είναι η μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ηδη από την αρχή του χρόνου, καταγράφηκαν εκροές κεφαλαίων από τις χρηματιστηριακές αγορές ύψους 9 δισ. ευρώ περίπου, ενώ σε διάστημα 9 μηνών τα αμοιβαία κεφάλαια έχασαν κεφάλαια (εκροή) ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Οι εκροές προέρχονται κυρίως από τα διαχείρισης διαθεσίμων (-235 εκατ. ευρώ) και τα ομολογιακά (-202 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγορές ασφαλιστικών συμβολαίων αλλά και οι εκταμιεύσεις κεφαλαίων από τις τράπεζες καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι εκτός από τις δραματικές απώλειες των επενδυτών, η οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση προκαλεί πιέσεις και στην πραγματική οικονομία, η ρευστότητα της οποίας μειώνεται.

Από τις τραπεζικές καταθέσεις έχουν φύγει περίπου 20 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Οι εκροές αυτές αφορούν τόσο μετακινήσεις κεφαλαίων στο εξωτερικό όσο και εκταμιεύσεις που γίνονται προκειμένου να καλύψουν οι καταθέτες τις καθημερινές ανάγκες τους. Παράλληλα με αυτό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους 37 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και ακόμη 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι σε ιταλικά ομόλογα, γεγονός που δικαιολογεί το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο της δίνης. Πάντως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής επέστρεψαν στη χώρα περί τα 600-700 εκατομμύρια ευρώ.

Η κρίση περνά από τις τράπεζες στις ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε εκτίναξη του αριθμού των χρεωστών ασφαλίστρων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις εξαγορές ασφαλιστηρίων Ζωής, στην υποχώρηση των πωλήσεων των προϊόντων του bankassurance αλλά και στη μείωση της παραγωγής.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η σημαντική κάμψη στο ενεργητικό, τα ίδια κεφάλαια και τα κέρδη (προ φόρων) που οδήγησε τις πιο αδύναμες σε χρεοκοπία, ενώ ακόμη και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο ασφαλιστικές βλέπουν την κεφαλαιοποίησή τους να καταποντίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή