Η Γερμανία επιμένει σε συνταγματική πειθαρχία και σε επιβολή ποινών

Η Γερμανία επιμένει σε συνταγματική πειθαρχία και σε επιβολή ποινών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων αποφέρει καρπούς και αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας, αρχίζει να διαφαίνεται κίνδυνος υποβάθμισης άλλων μεγάλων οικονομιών όπως η Γαλλία, της οποίας το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί τελευταία. Στο μεταξύ ποικίλες είναι οι αντιδράσεις τόσο στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ όσο και στη σχεδιαζόμενη επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης με τη Γερμανία να εμμένει σε δημοσιονομική πειθαρχία και την αντιπολίτευση της Ιταλίας να εναντιώνεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΚΤ ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε δύο ανεξάρτητες συνεντεύξεις που παραχώρησε στη γαλλική και τη γερμανική τηλεόραση, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπεραμύνθηκε των «μη συμβατικών» μέσων που μετέρχεται η ΕΚΤ, τονίζοντας πως «μπορούμε να προχωρούμε σε αγορά κρατικού χρέους όταν οι αγορές κλονίζονται τόσο πολύ». Η παρέμβαση οδήγησε, άλλωστε, χθες σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στο 5,3% και το 5,2% αντιστοίχως από τα άνω του 6% ανησυχητικά επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε την Ιταλία και την Ισπανία να «κάνουν το καθήκον τους» μειώνοντας τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και βάζοντας σε τάξη τα οικονομικά τους ασκώντας πίεση στις δύο χώρες για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις, που τους έθεσε ως όρο για την αγορά ομολόγων.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, καλούσε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να τροποποιήσουν το σύνταγμά τους ώστε να υπαγορεύει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και προέβλεψε πως κάτι τέτοιο «θα έστελνε ένα καλό, ισχυρό μήνυμα στις αγορές». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της προώθησης ενός «νέου Μάαστριχτ» με τη θέσπιση ενός νέου «συμβουλίου σταθερότητας» που θα εποπτεύει τις δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών-μελών και θα επιβάλει ποινές σε όσες χώρες παρεκκλίνουν. Τόνισε, άλλωστε, πως το συμβούλιο αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητο από κυβερνήσεις και να καθορίζει με ποιο τρόπο θα αξιοποιείται η οικονομική βοήθεια από τους εταίρους. Πρότεινε, παράλληλα, να εφαρμοστούν «τεστ ανταγωνιστικότητας» και όταν μια χώρα αποτυγχάνει σε αυτά τα τεστ «να υπάρχουν επιπτώσεις».

Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Ιβαν Μίκλος, υποστήριξε χθες πως οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων πρέπει να έχουν προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα ώστε να μην εξαντληθούν τα υφιστάμενα κεφάλαια. Ο κ. Μίκλος, του οποίου η χώρα εναντιώνεται στα πακέτα στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συζητηθεί τώρα περαιτέρω επέκταση του EFSF εφόσον δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το θέμα προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας με ομάδα βουλευτών να ζητεί την επίσπευση του συνεδρίου του κόμματος. Την ίδια στιγμή ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιούρκι Κατάινεν, τόνισε πως «δεν μπορούν δύο χώρες μόνον να αποφασίζουν για λογαριασμό άλλων» αναφερόμενος στη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί.

Οι αντιδράσεις δεν εξαντλούνται, πάντως, στη Γερμανία και τους συμμάχους της στη δημοσιονομική λιτότητα. Στο εσωτερικό της Ιταλίας η αντιπολίτευση καλεί τον Ιταλό πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει τι ακριβώς συμφώνησε με την ΕΚΤ και τον κατηγορεί μαζί με όλον τον αντιπολιτευόμενο Τύπο ότι εκχώρησε εθνική κυριαρχία. Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore προειδοποιεί πως ο αντίκτυπος των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ θα εξανεμιστεί σύντομα. Σε ό,τι αφορά την ανησυχία για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, η Standard & Poor’s προειδοποίησε χθες τη Γαλλία ότι δεν προτίθεται να την υποβαθμίσει άμεσα, αλλά αν δεν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση του χρέους της ενδέχεται να χάσει τη βαθμολογία των τριών Α εντός δύο ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή