Πιέσεις για άμεση ισχύ του νέου πακέτου

Πιέσεις για άμεση ισχύ του νέου πακέτου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσπευση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του Ιουλίου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του μίνι τηλεφωνικού Eurogroup, μεταξύ του Ελληνα υπουργού Οικονομικών και αξιωματούχων της Ε.Ε. και των διεθνών τραπεζών. Η ενίσχυση του EFSF παίζει ρόλο-κλειδί προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο τη δόση βάσει του νέου πακέτου στήριξης (20 δισ. ευρώ), αντί να λάβει την έκτη του υφιστάμενου Μνημονίου (8 δισ.), που ωστόσο αυτή τη στιγμή θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις για την άμεση διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα (ΡSΙ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα θα καλύψει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε συμφωνηθεί.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι από την ανταλλαγή ομολόγων (rollover) θα καλυφθούν τα 135 δισ. ευρώ που αρχικώς είχαν υπολογιστεί από το PSI έως το 2020.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) κ. Τσ. Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλ. Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. κ. Β. Γκρίλι.

Αυτή τη στιγμή, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και των τραπεζών για το πώς θα προχωρήσει το PSI, καθώς η προετοιμασία των τεχνικών λεπτομερειών είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή