ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις για να ισχύσει άμεσα το νέο πακέτο

Αγώνα με τον χρόνο δίνουν η Ελλάδα και η Κομισιόν για να προλάβουν ώστε να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας και τον Σεπτέμβριο να εκταμιευθεί η πρώτη του δόση (θα ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ), αντί της έκτης δόσης που είναι προγραμματισμένη βάσει του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας και ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η Ελλάδα να λάβει τον Σεπτέμβριο την έκτη δόση (βάσει του υφιστάμενου Μνημονίου). Ωστόσο, η κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις για την άμεση διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της χώρας μας (ΡSΙ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως η ανταλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα θα καλύψει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχε συμφωνηθεί. Δηλαδή, δεν θα γίνουν ανταλλαγές ομολόγων που λήγουν μόνο μέχρι το 2020, αλλά και εκείνων που λήγουν μέχρι και το 2024.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι από την ανταλλαγή ομολόγων (rollover) θα καλυφθούν τα 135 δισ. ευρώ που αρχικώς είχαν υπολογιστεί από το PSI έως το 2020. Αποδεικνύεται, όμως, ότι τελικά είχαν γίνει άστοχοι υπολογισμοί ή υπάρχει μικρότερη συμμετοχή από τους ιδιώτες και τώρα θα πρέπει η ανταλλαγή των ομολόγων να αφορά μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να μην υπάρξει πρόβλημα.

Χθες, ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) κ. Τσ. Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF κ. Κλ. Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. κ. Β. Γκρίλι.

Κεντρικό θέμα ήταν η πορεία του PSI, αλλά και ο ρόλος που έχει ο EFSF στην όλη διαδικασία. Βάσει των αποφάσεων της συνόδου κορυφής, θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί που διέπουν τον EFSF και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος αυτού.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σημείωνε χθες πως ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για τον νέο ρόλο του EFSF» και πρόσθεσε πως «στην περίπτωση της Ελλάδας, ο EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει».

Αποφάσεις δεν ελήφθησαν χθες, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεν μια κρίσιμη μάζα συμμετοχής στο πλαίσιο του PSI, η οποία όμως δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί επαρκής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένα περίπου 70 δισ. ευρώ από τις ανταλλαγές ομολόγων, χωρίς να συνυπολογιστεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.

Αυτή την ώρα γίνονται συζητήσεις μεταξύ των συμβούλων της κυβέρνησης και των τραπεζών για το πώς θα προχωρήσει το PSI, καθώς η προετοιμασία των τεχνικών λεπτομερειών είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζητούμενο είναι να ψηφιστούν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατόν από τις χώρες της Ευρωζώνης για να ισχύσει το νέο πακέτο στήριξης από τον Σεπτέμβριο. Σε αυτές τις αποφάσεις, πέραν των αλλαγών του ΕFSF, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στους όρους δανεισμού της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (επιτόκιο, χρόνος αποπληρωμής).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Κοινοβούλια της Γερμανίας και της Γαλλίας θα εγκρίνουν τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής σε ειδικές συνεδριάσεις, για να στείλουν το μήνυμα και προς τις άλλες χώρες να κινηθούν γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν και χώρες όπως η Ολλανδία όπου αναμένεται να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία τον Οκτώβριο. Ακόμα, προβληματισμό προκαλεί η στάση της Φινλανδίας, που έχει προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να μην επικυρώσει τελικά τις αποφάσεις αυτές. Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία επέμενε στην παροχή εμπράγματων εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας για την παροχή νέων δανείων.