Σε αγώνα ταχύτητας για αγορά ελληνικών ομολόγων

Σε αγώνα ταχύτητας για αγορά ελληνικών ομολόγων

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μίνι τηλεφωνική «σύνοδος» του Eurogroup πραγματοποιήθηκε χθες για την πορεία της ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών, αλλά και για τον ρόλο που θα έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) στην όλη διαδικασία, υπό τη σκιά της νέας κρίσης που σαρώνει τις αγορές από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ε.Ε. Βιτόριο Γκρίλι. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις για τον νέο ρόλο του EFSF». Αποφάσεις δεν ελήφθησαν χθες, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεν μία κρίσιμη μάζα συμμετοχής στο πλαίσιο του PSI, η οποία, όμως, δεν μπορεί ακόμα να χαρακτηριστεί επαρκής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή είναι εξασφαλισμένα περίπου 70 δισ. ευρώ από τις ανταλλαγές ομολόγων, χωρίς να συνυπολογιστεί η συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων.

Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, που ζήτησε επιβολή ποινών σε όσες χώρες παρεκκλίνουν των συμφωνηθέντων, εισάγοντας ουσιαστικά ένα νέο Μάαστριχτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή