Ανταλλαγή ομολόγων με λήξη έως το 2024

Ανταλλαγή ομολόγων με λήξη έως το 2024

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βρεθεί μία μέση οδός ώστε να ενεργοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι νέες αρμοδιότητες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (EFSF) και να προλάβει η Ελλάδα να εκταμιεύσει την πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης τον Σεπτέμβριο, αντί της 6ης προγραμματισμένης δόσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε χθες ότι στο πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας (PSI), θα περιληφθούν και ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (όπως προέβλεπε αρχικώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα συμπεριληφθούν και τίτλοι που λήγουν έως το 2024, ώστε να φτάσει η συμμετοχή των ιδιωτών στα 135 δισ. ευρώ.

Για να ξεκινήσει, όμως, το PSI θα πρέπει να είναι έτοιμο να παράσχει εγγυήσεις το EFSF στους ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή παλαιών με νέα ελληνικά ομόλογα (rollover), δεδομένου ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα είναι αυτός που θα εγγυηθεί τα νέα ομόλογα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Ευρώπη γίνεται αυτές τις μέρες προσπάθεια να εγκριθούν άμεσα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για τις διευρυμένες αρμοδιότητες του EFSF και να «παρακαμφθεί» η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Συζητήσεις επί του θέματος και για την πορεία του PSI (χθες έγινε γνωστό ότι θα συμμετάσχουν και οι ολλανδικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες) θα υπάρχουν και σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα, Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να εγκρίνουν σε ειδικές συνεδριάσεις των κοινοβουλίων τους τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF στέλνοντας μήνυμα και προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να πράξουν το ίδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι μπορεί να φτάσει Οκτώβριος και να μην έχουν επικυρώσει κάποια κοινοβούλια τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Στην προσπάθεια που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο το EFSF θα αναλάβει τις νέες του αρμοδιότητες γρήγορα, αναφέρθηκε εμμέσως χθες και ο κ. Βενιζέλος. «Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της διεθνούς συγκυρίας, προκειμένου να εφαρμοστεί γρήγορα και ολοκληρωμένα το πακέτο των αποφάσεων του Ιουλίου, που αφορά στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα μπορούσε μέσα σε ένα δεκαήμερο να ξεκινήσει και τυπικά τις διαδικασίες του PSI, ώστε το πολύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου πακέτου στήριξης. Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα θέλει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, είναι ότι η μεν πρώτη δόση του νέου μηχανισμού ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ, η δε έκτη δόση του σημερινού μηχανισμού φτάνει στα 8 δισ. ευρώ.

Με τα 20 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την ταμειακή ρευστότητα του κράτους, ενώ εάν εισρεύσουν 8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο θα συνεχίσει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί η χώρα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρμόδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας είναι εξασφαλισμένη.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το θέμα των συγχωνεύσεων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χθες πως «στηρίζουμε κάθε κίνηση που ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη συστημική σταθερότητα», αλλά συμπλήρωσε ότι προέχει να ολοκληρωθούν το rollover των ελληνικών ομολόγων και ο έλεγχος των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες «ώστε να είμαστε πλήρως εξασφαλισμένοι και να πατάμε σε πάρα πολύ γερά θεμέλια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή