Με «ακύρωση» του ΑΦΜ κινδυνεύουν οι φοροφυγάδες

Με «ακύρωση» του ΑΦΜ κινδυνεύουν οι φοροφυγάδες

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στέρηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) απειλούνται όσοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις, όσοι έχουν δώσει λανθασμένα ή ελλιπή στοιχεία και όσοι δεν έχουν δηλώσει ορθά την εισοδηματική, περιουσιακή, επαγγελματική ή οικογενειακή κατάστασή τους. Το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να αποκτήσει ποιοτικότερα στοιχεία για τους φορολογουμένους, ώστε να διενεργεί πιο αξιόπιστους ελέγχους μέσω των διασταυρώσεων, προχωράει στο μέτρο αυτό από 1η Σεπτεμβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα στείλει τις σχετικές επιστολές τις επόμενες μέρες σε επιτηδευματίες και θα τους καλεί να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους εντός ενός μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΑΦΜ τους θα καθίσταται ανενεργός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και να μην μπορούν να κάνουν πολλές ακόμα συναλλαγές.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ανενεργός θα καθίσταται ο ΑΦΜ των επιτηδευματιών (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα), όταν:

1. Εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία λόγω μετάπτωσης από το παλαιό μηχανογραφικό σύστημα, είτε λόγω μη ενημέρωσης του Μητρώου από τον ίδιο.

2. Δεν έχει υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για δύο συνεχόμενα έτη.

3. Από έλεγχο ή αυτοψία των φορολογικών αρχών προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής του.

4. Από έλεγχο ή αυτοψία των φορολογικών αρχών προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί ΑΦΜ.

Εφόσον περάσει ένας μήνας και ο ενδιαφερόμενος δεν έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΓΓΠΣ, ο ΑΦΜ θα καταχωρίζεται ως ανενεργός στο υποσύστημα Μητρώου TAXIS και αυτό θα είναι ορατό σε όλες τις εφορίες της χώρας.

Ο ανενεργός ΑΦΜ δεν θα απενεργοποιείται, αλλά θα αναστέλλεται η χρήση του και θα μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά, υπό προϋποθέσεις. Η εν λόγω διαδικασία διενεργείται κεντρικά από τη ΓΓΠΣ, για τη χρονική περίοδο από 1/1/2009 και επαναλαμβάνεται στη λήξη κάθε έτους για την αντίστοιχη προηγηθείσα περίοδο.

Από τη στιγμή που ο ΑΦΜ ενός φορολογουμένου θα είναι ανενεργός, τότε ο φορολογούμενος αυτός δεν θα μπορεί να:

– Υποβάλλει οποιαδήποτε δήλωση στο τμήμα Μητρώου της εφορίας.

– Υποβάλλει οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.

– Θεωρήσει βιβλία και στοιχεία που ορίζονται με τις διατάξεις του ΚΒΣ ή αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του Κώδικα αυτού.

– Υποβάλλει οποιαδήποτε γνωστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ΚΒΣ.

– Τύχει απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

– Λάβει το σχετικό πιστοποιητικό για τις κληρονομιές, τις δωρεές και τις γονικές παροχές.

– Λάβει αντίγραφο (με ισχύ πιστοποιητικού) των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), δήλωσης ΦΑΠ νομικών προσώπων και εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ και ΦΑΠ φυσικών προσώπων.

– Λάβει αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.

– Εισπράττει διάφορα ποσά από την εξόφληση τίτλων πληρωμής (ΑΦΕΚ Χρηματικά Γραμμάτια, Γραμμάτια τρίτων, Χρηματικά εντάλματα).

– Συναλλάσσεται με τον δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή