ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργιο φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας

«Οσο απομακρύνεται κανείς από το κέντρο τόσο εξασθενεί η ισχύς του νόμου» έλεγε ο διάσημος νομικός του 20ού αιώνα Νικόλαος Σαρίπολος. Και αυτή η αλήθεια τείνει να επιβεβαιωθεί από τους στοχευμένους ελέγχους του ΣΔΟΕ Αττικής σε σειρά τουριστικών περιοχών της χώρας, που εμφανίζουν τη φοροδιαφυγή να κυμαίνεται από 46% ως 100% του δείγματος των 700 επιχειρήσεων οι οποίες ελέγχθηκαν από τις 30 Απριλίου ώς τις 8 Αυγούστου του 2011.

Πρωταθλήτρια στη φοροδιαφυγή αναδεικνύεται η Ρόδος που σε 11 ελεγχθείσες επιχειρήσεις βρέθηκαν και οι 11 να παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι στη Ρόδο υπάρχει κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που δεν χρησιμοποιήθηκε για τους ελέχγους τους οποίους διενήργησε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ Αττικής. Οι περισσότερες επιχειρήσεις «στόχοι» ελέγχθηκαν στη Σαντορίνη (149) από τις οποίες 115 παραβίαζαν σύμφωνα με το ΣΔΟΕ τη φορολογική νομοθεσία (77%), 140 ελέγχθηκαν στη Μύκονο από τις οποίες 103 βρέθηκαν να παραβιάζουν τη νομοθεσία (ποσοστό 73%) και 116 στην Πάρο ανάμεσα στις οποίες υπήρχαν 75 παραβάτες (ποσοστό 65%). Στα τρία συνολικά νησιά του Αιγαίου ελέχθηκαν τα 4/7 των επιχειρήσεων «στόχων» της καμπάνιας του ΣΔΟΕ σε τουριστικούς προορισμούς. Ομως στη Μύκονο και την Πάρο οι επιχειρηματίες, σε αντίθεση με τη Θήρα, βρέθηκαν να κάνουν δεκάδες παραβάσεις ο καθένας (μη εκδοση αποδείξεων, εικονικές αποδείξεις, μη τήρηση βιβλίων, παρακράτηση ΦΠΑ). Ετσι, οι 103 παραβάτες στη Μύκονο εμφανίζονται να διαπράττουν 7.330 παραβάσεις, ενώ οι 75 παραβάτες της Πάρου 5.119! Από αυτή την άποψη η Μύκονος φαίνεται να κρατάει τα σκήπτρα της παραβατικότητας, με κάθε παραβάτη να εχει υποπέσει σε πάνω από 73 παραβάσεις. Συνολικά στην Πάρο και στη Μύκονο καταγράφτηκαν στο διάστημα του τριμήνου 12.500 από τις 14.500 φορολογικές παραβάσεις. Λιγότερες παραβάσεις σημειώθηκαν στην Αίγινα, με ποσοστό παραβατικότητας 46% στο σύνολο των 15 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο νησί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίσθηκαν καθ’ υποτροπή παραβάτες, που είχαν δεχθεί ελέγχους από το ΣΔΟΕ τα προηγούμενα χρόνια και στους οποίους είχαν καταλογισθεί πρόστιμα για παραβάσεις. Ετσι, στην περίπτωση γνωστού κλαμπ στη Μύκονο, που είχε ελεγχθεί τα προηγούμενα χρόνια για μη εκδοση αποδείξεων, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν επανάληψη της ίδιας πρακτικής έκδοσης «δελτίων παραγγελίας» αντί «αποδείξεων πληρωμής». Στην Ανδρο το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που μετέβη τον Ιούνιο βρήκε απειλητικό μήνυμα πάνω στο αυτοκίνητο της υπηρεσίας, το οποίο είχε περιλουστεί με διαλυτικό στο καπό και στην οροφή του. Αντίστοιχες απειλές δέχθηκαν ελεγκτές του ΣΔΟΕ και σε δύο αλλα νησιά, επεσήμανε στέλεχος της υπηρεσίας στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας.