Επιστροφή γερμανικών πιέσεων για «θυσία» της Ελλάδας

Επιστροφή γερμανικών πιέσεων για «θυσία» της Ελλάδας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερμανία επιστρέφουν δριμύτερα τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς η κρίση χρέους επεκτείνεται. Την αναζωπύρωση της συζήτησης επισημαίνουν σε χθεσινό τους άρθρο οι New York Times, το οποίο ξεκινά με μια μεταφορά: Αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν μία παλιά ταινία επιβίωσης, θα υπήρχε μία σκηνή που οι επιβάτες μιας σχεδίας αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν αρκετά εφόδια και κάποιος θα πρέπει να πέσει στη θάλασσα. Οι Γερμανοί αναλυτές κοιτούν την Ελλάδα. Οπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να αφήσει το ευρώ προσωρινά, όχι μόνο για το καλό της Ευρωζώνης, αλλά και για το δικό της. Αυτή είναι η άποψη του επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. Το επιχείρημά του είναι ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια μειώνει τα κίνητρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, ενώ παράλληλα σπρώχνει την Ευρώπη προς μία ένωση μεταβιβάσεων, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν οι Γερμανοί. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη παρά με δική της επιθυμία, αλλά προσθέτει ότι αν διακοπεί η στήριξη προς τη χώρα, ενδεχομένως να μην έχει άλλη επιλογή.

Μεγάλη άνοδος

Οι ανησυχίες για τη ρευστότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και ιδιαίτερα των γαλλικών με μεγάλη έκθεση σε ομόλογα υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ασκούν πιέσεις στα γαλλικά spread. Οι αγορές ξεκίνησαν χθες με πτώση, ωστόσο η είδηση για συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί και οι θετικές ειδήσεις από την οικονομία των ΗΠΑ αντέστρεψαν το κλίμα και οδήγησαν τη Wall Street σε μεγάλη άνοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή