Σίγουρος ο Νταλάρα ότι θα φτάσει στο 90% η συμμετοχή ιδιωτών

Σίγουρος ο Νταλάρα ότι θα φτάσει στο 90% η συμμετοχή ιδιωτών

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις για το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων και τις επαναγορές χρέους για την Ελλάδα σημειώνουν πρόοδο και σύντομα αναμένεται να προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής, χθες στο Reuters, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την επίτευξη του στόχου του 90% στη συμμετοχή ιδιωτών.

Οπως ανέφερε, 39 τράπεζες και επενδυτικά ιδρύματα έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για το πρόγραμμα αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν εκτιμούν πως η τελική συμφωνία αναμένεται τον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο όπως ήταν οι αρχικές προσδοκίες.

Επισήμανε ότι, όπως έχει συζητηθεί, η παράταση των προτεινόμενων ανταλλαγών ομολόγων για τίτλους θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2024, αλλά οι λεπτομέρειες είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Σημειώνεται πρόοδος» και δεν θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση περισσότερων λεπτομερειών, επισήμανε.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων επιπλοκών, η συμφωνία θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) σε «νέα περιοχή» καθώς θα χρειαστεί να κινητοποιήσει χρηματοδοτήσεις για τα ομόλογα μηδενικού επιτοκίου με διάρκεια 30 ετών και άλλες εγγυήσεις καθώς και να κινητοποιήσει πόρους για επαναγορές χρέους. Οι αλλαγές αυτές, όπως σημείωσε, θα πρέπει να εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σαφές ότι η συμμετοχή των επενδυτών στη συμφωνία θα υπολείπεται σημαντικά των αρχικών εκτιμήσεων που υπεδείκνυαν ότι η συμμετοχή των ομολογιούχων θα έφτανε έως το 90%.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής του IIF είχε τηλεφωνική επικοινωνία προχθές με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Η συζήτηση αφορούσε και τις πολύπλοκες τεχνικές και νομικές διαδικασίες που πρέπει να επιλυθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή