Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα

Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαθιά ύφεση παρέμεινε η ελληνική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ανακοινώθηκαν χθες. Το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε μειωθεί 4%. Το μέγεθος της ύφεσης αποδίδεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης και στην κάμψη των επενδύσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μείνει πλέον στο απυρόβλητο, πλην των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Μολονότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (-6,9%) ήταν μικρότερη από εκείνη του πρώτου (-8,1%), τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν επιστρέψει, καθώς γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες μάλλον θα είναι δυσκολότεροι σε σχέση με τους προηγούμενους. Ως εκ τούτου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου να συρρικνωθεί φέτος το ΑΕΠ κατά 3,8%.

Τα στοιχεία από την ανεργία δείχνουν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν λειτούργησαν ευεργετικά για την αγορά εργασίας. Επίσης, από το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για επενδύσεις και κατανάλωση.

Σε τροχιά πτώσης βρίσκεται και ο ιδιωτικός τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 13,1% τον Ιούνιο και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 32,3% τον Απρίλιο. Τέλος, τα νοικοκυριά «κόβουν» δαπάνες ακόμη και για βασικά είδη και υπηρεσίες, όπως είναι τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή