Νέα δημοπρασία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άντληση 1,6 δισ. ευρώ θα επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) με την έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Οπως ανακοινώθηκε χθες, το Δημόσιο θα προχωρήσει την Τρίτη σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων ζητώντας αρχικώς 1 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, όμως, θα φτάσει στο 1,6 δισ. ευρώ την Πέμπτη, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα και μαζί με το 1 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο την εβδομάδα που πέρασε θα ανεβάσει το συνολικό ποσό των δανείων του Αυγούστου στα 2,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Δημόσιο προχωράει σε δημοπρασίες εντόκων γραμματίων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Μέχρι τώρα, το οικονομικό επιτελείο απέφευγε εκδόσεις μέσα στον Αύγουστο, αφού οι αγορές βρίσκονται σε καλοκαιρινή ραστώνη.

Ωστόσο, οι ταμειακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος μέχρι την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να αναζητήσει κεφάλαια από τις αγορές, ώστε να διασφαλίσει την πληρωμή όλων του των υποχρεώσεων (λήξεις ομολόγων και γραμματίων, πληρωμή τόκων και εξυπηρέτηση μισθών, συντάξεων κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που έγινε τον Ιούλιο, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,58%. Το ζητούμενο την ερχόμενη Τρίτη είναι να μειωθεί ή να παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, τα έντοκα γραμμάτια θα έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν και ιδιώτες αποταμιευτές, με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους. Η περίοδος εγγραφών για τους ιδιώτες ξεκινάει από την Τρίτη 16 Αυγούστου 2011 και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011. Κάθε ιδιώτης έχει το δικαίωμα να αγοράσει έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας έως 15.000 ευρώ και η δημόσια εγγραφή θα μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή