Σχέδιο ανάπλασης του Κέντρου

Σχέδιο ανάπλασης του Κέντρου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση πρόκειται σύντομα να τεθεί το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, στο οποίο θα υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το θέμα των λαθρομεταναστών, καθώς ένας από τους κύριους στόχους του σχεδίου θα είναι η διατήρηση και επιστροφή της κατοικίας στις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης του υφιστάμενου αστικού ιστού, με σκοπό την αναβάθμιση της υποβαθμισμένης περιοχής του κέντρου των Αθηνών, το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ μελέτησε την περίπτωση της οδού Ευριπίδου και των εμπορικών χρήσεων που αυτή συγκεντρώνει και προωθεί συμπλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτων, με τον καθορισμό ειδικών χρήσεων γης επί της οδού Ευριπίδου, στο τμήμα της από την πλατεία Αγίων Θεοδώρων μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου.

Οπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του προγράμματος, «στόχος είναι ο χαρακτηρισμός της ως οδού παραδοσιακού εμπορίου τροφίμων και συναφών χρήσεων και η εξειδίκευση των χρήσεων των ισογείων καταστημάτων ακινήτων που έχουν πρόσωπο επί της οδού Ευριπίδου με επιτρεπόμενες χρήσεις του παραδοσιακού εμπορίου», αναφέρεται στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Σημειώνεται επιπλέον ότι η προώθηση της εξειδικευμένης αυτής δέσμης χρήσεων στοχεύει στην απομάκρυνση υφιστάμενων χρήσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής (όπως είναι το εμπόριο εισαγόμενων ειδών – κινέζικα κ.λπ.), οι οποίες είναι μεν «εύρωστες» οικονομικά, αλλά υποβαθμίζουν περαιτέρω τόσο την εικόνα της οδού όσο και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα η πρωτοβουλία στοχεύει στην τόνωση του παραδοσιακού εμπορίου και της φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και στην πλήρωση των κενών καταστημάτων, που αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή του Κέντρου και συνδράμουν με τη σειρά τους στην περαιτέρω ερημοποίηση και γκετοποίησή του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δρομολογεί παρεμβάσεις και στις πλατείες Αττικής και Αγίου Παντελεήμονα και τη σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου. Μάλιστα, η σχετική μελέτη ανάπλασης έχει ολοκληρωθεί, ενώ εκπονείται αντίστοιχη μελέτη για την ανάπλαση και της πλατείας του Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Οι συγκεκριμένες μελέτες, όπως διευκρινίζεται, αφορούν υποβαθμισμένες κεντρικές περιοχές κατοικίας, με προβλήματα ανάλογα με αυτά του κέντρου της Αθήνας. Η ανάπλαση στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιοχή, με την τόνωση της χρήσης των πλατειών και την ενίσχυση της κίνησης των πεζών με ασφάλεια, σε αυτές και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή