Δύο «αγκάθια» για την προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων

Δύο «αγκάθια» για την προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «άγριες» διαθέσεις έρχεται η τρόικα στις 22 Αυγούστου αναφορικά με την εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Στον προηγούμενο έλεγχό της, το βασικό θέμα ήταν η δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Τώρα, που το Ταμείο υπάρχει και έχει στελεχωθεί, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει να παράγει έργο. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις το Ταμείο θα μπορεί να είναι έτοιμο να λειτουργήσει προς τα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο έντονη γίνεται η αίσθηση σε τρόικα και οικονομικό επιτελείο ότι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και κυρίως ο φιλόδοξος στόχος για τα έσοδα που θα προκύψουν, είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Πέραν αυτών, όμως, υπάρχουν και δύο παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων στην παρούσα φάση:

1. Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ. Α.). Οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις των εισηγμένων, στο Χ. Α., ΔΕΚΟ. Το πρόβλημα αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα φέτος και του χρόνου από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 15 δισ. ευρώ, έχουν βασιστεί κυρίως στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του Δημοσίου που είναι στο Χ. Α.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ζητήματος αυτού και το γιατί καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις, αρκεί να αναφερθεί ότι η πώληση του 10% στη γερμανική Deutsche Telekom, πριν από σχεδόν 40 μέρες, έγινε με τιμή ανά μετοχή περίπου 8 ευρώ, όταν αυτή τη στιγμή η τιμή της μετοχής του Οργανισμού στο Χ. Α. είναι περίπου 4,5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι και η πτώση των τιμών των μετοχών κι άλλων ΔΕΚΟ όπως των ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ κ. λπ.

Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα φέρει ανακατατάξεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το πιο πιθανό είναι κάποια σχέδια να υλοποιηθούν αργότερα από ό, τι αρχικώς έχει προβλεφθεί.

2. Νομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του νέου Ταμείου. Εκτός από το θέμα της κατάρτισης του λογιστηρίου του, ώστε να μπορεί να προχωρήσει στην αποδοχή των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και στην πώλησή τους, υπάρχει ένα ακόμα ζήτημα που δυσχεραίνει την προώθηση των μεγάλων αποκρατικοποιήσεων. Βάσει του νόμου που υπάρχει και ο οποίος προβλέπει ότι από τη στιγμή που το Ταμείο θα αναλάβει την πώληση μιας ΔΕΚΟ η απόφαση αυτή δεν θα είναι αναστρέψιμη, η κυβέρνηση καλείται στις περιπτώσεις που θέλει να κρατήσει τον έλεγχο, να προχωρήσει πρώτα στον διαχωρισμό των δικτύων και μετά στην πώλησή τους.

Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπως η ΕΥΔΑΠ, που η κυβέρνηση θέλει να έχει τον έλεγχο του δικτύου υποδομών, θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην απόσπασή του από την εταιρεία και μετά να προχωρήσει στην πώληση του περίπου 27% της επιχείρησης. Εάν δεν το πράξει αυτό, τότε ο επενδυτής που θα αγοράσει το ποσοστό της επιχείρησης, θα έχει λόγο και στη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ που είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Η τρόικα, που βρέθηκε στην Αθήνα και στα τέλη Ιουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις, πήρε τις απαραίτητες διασφαλίσεις για τη συλλογή των προβλεπόμενων εσόδων μέχρι τον Σεπτέμβριο. Βάσει Μνημονίου, μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί άλλα 1,3 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Το ποσό αυτό θα προέλθει από την πώληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου από τα κρατικά λαχεία, την επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» και την ανανέωση των συμβάσεων με τον ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή