Ερευνες στην Proton και για την προ Λαυρεντιάδη περίοδο

Ερευνες στην Proton και για την προ Λαυρεντιάδη περίοδο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις θερινές διακοπές, βρίσκεται η έρευνα για την Proton Bank, η οποία κινείται πλέον από την Εισαγγελία της Αθήνας, για την αξιολόγηση των πρόσφατων ευρημάτων που αφορούν δανειοδοτήσεις της τράπεζας σε εταιρείες του ομίλου συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Κι ενώ οι έρευνες διενεργούνται με εντολή του εισαγγελέα κ. Ιω. Δραγάτση, νέα τροπή παίρνει η υπόθεση μετά την εντολή του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες να ελεγχθούν οι δανειοδοτήσεις της Proton Bank και για την προ Λαυρεντιάδη εποχή.

Η επέκταση των ελέγχων και πριν από το 2010, όταν ο επιχειρηματίας αγόρασε ποσοστό μετοχών της τράπεζας, κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αναγκαία, προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα του θέματος και να επιμερισθούν οι ευθύνες αν και όπου εντοπιστούν. Οι έλεγχοι για την προ Λαυρεντιάδη εποχή στην τράπεζα ήδη έχουν ξεκινήσει, καθώς η σχετική εντολή του επικεφαλής της Αρχής κ. Παν. Νικολούδη δόθηκε στο τέλος Ιουλίου και αμέσως μετά τη γνωστή απόφασή του για απαγόρευση εκποίησης περιουσιακών στοιχείων στον επιχειρηματία αλλά και σε επτά πρώην μέλη της διοίκησης της τράπεζας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την εισαγγελική έρευνα που βασίζεται στα ευρήματα της Αρχής με επίκεντρο τις δανειοδοτήσεις της Proton Bank, ο εισαγγελέας που έχει την ευθύνη της, ο κ. Δραγάτσης, ξεκίνησε τον κύκλο των ερευνών με καταθέσεις στελεχών και αρμοδίων παραγόντων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Οι πρώτες καταθέσεις έχουν σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ληφθεί, και αναφέρονται στους συνεχιζόμενους ελέγχους που διενεργεί -δεν έχουν ολοκληρωθεί- η ΤτΕ, και από τις οποίες διευκρινίζονται κρίσιμα στοιχεία της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους της ΤτΕ έχουν προκύψει ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία συνηγορούν στο ότι τα αναφερόμενα περί υπεξαιρέσεως χρηματικών ποσών από την τράπεζα δεν ευσταθούν και οι έλεγχοι εστιάζονται μόνο στις δανειοδοτήσεις και στην τήρηση της τραπεζικής νομιμότητας ως προς αυτές.

Παράλληλα, ελέγχεται συγκεκριμένο στέλεχος της εταιρείας Alapis, για αναλήψεις συγκεκριμένων ποσών, που όμως, όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή, δεν σχετίζονται με την τράπεζα, καθώς η υπόθεση αυτή αποτελεί ξεχωριστή πτυχή της έρευνας.

Οι καταθέσεις των στελεχών της ΤτΕ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς για λίγες ημέρες ο εισαγγελικός λειτουργός που εργάζεται, παρά τις δικαστικές του διακοπές, πρόκειται να απουσιάσει, ενώ στοιχεία που θεωρούνται ουσιαστικά για την έρευνα αναμένονται και από το ΣΔΟΕ. Η έρευνά του, που γίνεται με εντολή του εισαγγελέα κ. Δραγάτση, δεν έχει σχέση με την Proton Bank – υπήρξε προγενέστερη, αλλά με την εταιρεία Alapis, και αφορμή για τη διενέργειά της στάθηκαν δημοσιεύματα του Τύπου που είχαν επισημάνσεις για την οικονομική της κατάσταση και τις μεταβολές στη χρηματιστηριακή της αξία.

Πάντως, η εν λόγω έρευνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, οπότε και τα όποια ευρήματα θα διαβιβαστούν για αξιολόγηση στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι της Τράπεζας της Ελλάδος που συνεχίζονται στην Proton Bank κρίνονται ως οι σημαντικότεροι για την πορεία της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή