Αγώνας δρόμου για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης

Αγώνας δρόμου για την έγκριση του νέου πακέτου διάσωσης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι πιέσεις της κυβέρνησης προς τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ώστε να επικυρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τα εθνικά τους κοινοβούλια τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ιουλίου, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Τη Δευτέρα, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Β. Σόιμπλε, αλλά και με άλλους υπουργούς Οικονομικών, για το θέμα αυτό. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη έγιναν και χθες, ενώ θα συνεχιστούν πιθανότατα και σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η επικύρωση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής από όλα τα κράτη της Ζώνης του Ευρώ είναι προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και να εκταμιευθεί η πρώτη του δόση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι η βελγική Βουλή θα επιστρέψει νωρίτερα από τις καλοκαιρινές διακοπές της για να εγκρίνει το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και αρμόδιοι παράγοντες στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση της χώρας είναι εξασφαλισμένη. Προς το παρόν, το πιθανότερο σενάριο είναι η επόμενη δόση να αφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης (8 δισ. ευρώ) και όχι της πρώτης δόσης του νέου πακέτου βοήθειας (ύψους 20 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται και για την έλευση της τρόικας για τον επίσημο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Χθες, ο κ. Βενιζέλος είχε συσκέψεις με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών και με υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς την Πέμπτη ξεκινούν τον έλεγχο κάποια από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας δεν θα βρεθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου (τότε θα έρθουν όλα τα τεχνικά κλιμάκια), αλλά κάποιες μέρες αργότερα (ίσως στις 29 Αυγούστου).

Στο επίκεντρο του ελέγχου αυτού είναι οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις των φορέων του Δημοσίου και η γενικότερη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή