Ανταλλαγή ομολόγων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς διευρύνεται ο κύκλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο χρηματοπιστωτικής στήριξης της Ελλάδας, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα επέκτασης του προγράμματος και για τις λήξεις ομολόγων έως και το 2024, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 135 δισ. ευρώ. «Αγκάθι» σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, παραμένει ο ακριβής υπολογισμός των επιπτώσεων στα ίδια κεφάλαια με βάση και τη μέχρι σήμερα δυνατότητα που έδιναν τα ΔΠΧΠ για την κατάταξη των ομολόγων στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο προς διακράτηση (hold to maturity). Η επιλογή αυτή επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να μην αποτυπώνουν στην καθαρή τους θέση τη ζημιά από την απομείωση των ελληνικών ομολόγων σε αντίθεση με την πρακτική των ξένων τραπεζών, που είχαν κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διαθέσιμο προς πώληση (available for sail).

Χθες, πάντως, στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στο rollover, προστέθηκαν και οι κύριες βελγικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Η συμμετοχή επιβεβαιώθηκε μετά από συνάντηση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου Λικ Κούνε, ενώ η διαπραγμάτευση θα γίνει απευθείας με τις ελληνικές αρχές. Η συνολική έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας είναι η Dexia με μια έκθεση που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ και ακολουθούν η KBC με 700 εκατ. ευρώ, περίπου, η BNP Paribas Fortis με 300 εκατ. ευρώ, η Ethias Banque με 75 εκατ. ευρώ και η ING με 50 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών, η Ageas είναι εκτεθειμένη με 800 εκατ. ευρώ και έπονται οι Ethias (350 εκατ. ευρώ), Vivium (100 εκατ. ευρώ) και ING Life (90 εκατ. ευρώ). Η δέσμευση των διαφόρων πρωταγωνιστών του βελγικού χρηματοπιστωτικού τομέα επιτρέπει στο Βέλγιο να τιμήσει την υπόσχεση να πετύχει μια συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 90% της έκθεσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο κ. Ρέιντερς, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Belga.
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή