Ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας

Ειδική συμφωνία με τη Φινλανδία για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση, επί της ουσίας, της συμμετοχής της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας συμφώνησαν οι δύο χώρες, ώστε να ικανοποιηθεί εν μέρει το αίτημα της φινλανδικής κυβέρνησης να υπάρξουν εμπράγματες εγγυήσεις από την Ελλάδα για να δώσει νέα δάνεια προς τη χώρα.

Η συμμετοχή της Φινλανδίας στη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, επί του συνόλου των 109 δισ. ευρώ. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ, που θα καταβάλει η Φινλανδία υπέρ της Ελλάδας, η τελευταία θα το επιστρέψει στην πρώτη με μια νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογραφεί ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό και θα ισχύει για τα επόμενα 25 χρόνια (που θα είναι η διάρκεια των νέων δανείων, εκτός απροόπτου).

Ετσι, πρακτικά, η συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα επιστραφεί στο ακέραιο (και σε βάθος χρόνου) και θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα δημιουργήσει η φινλανδική κυβέρνηση. Το εν λόγω ποσό θα δοθεί στην Ελλάδα με τους τόκους που αναλογούν για τα επόμενα 25 χρόνια εφόσον η χώρα επιτύχει τους στόχους της. Εάν δεν τους πετύχει, τότε το 1 δισ. ευρώ θα ανήκει στη Φινλανδία.

Ο λόγος γι’ αυτή την ειδική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Φινλανδίας είναι η μεγάλη αντίδραση που προέβαλε η φινλανδική κυβέρνηση στην παροχή οποιασδήποτε νέας οικονομικής βοήθειας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας εξελέγη με κεντρική της προεκλογική δέσμευση τη διασφάλιση της παροχής από την Ελλάδα εμπράγματων εγγυήσεων (collateral) για τα νέα δάνεια.

Μάλιστα, η Φινλανδία είχε αντιδράσει έντονα σε πολλά Εurogroup για το θέμα των εγγυήσεων (collateral), αλλά και στην τελευταία σύνοδο κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε χθες ότι οι δύο χώρες ήρθαν σε συμφωνία για την παροχή των πολυπόθητων εμπράγματων εγγυήσεων.

Το ζήτημα διευθετήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και της κυρίας Ουρπιλάινεν τις τελευταίες τρεις μέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν είχε σκοπό να παράσχει στη Φινλανδία εμπράγματες εγγυήσεις (όπως για παράδειγμα ακίνητα του Δημοσίου) έναντι των νέων δανείων, πρότεινε τη δημιουργία του παραπάνω χρηματοδοτικού σχήματος, που επί της ουσίας ακυρώνει τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Με τον τρόπο αυτό, η φινλανδική κυβέρνηση αποδεσμεύεται πολιτικά από τις προεκλογικές της αναφορές για collateral και θα μπορέσει να περάσει στο Κοινοβούλιό της τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα μπορεί να «χάνει» 1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 109 δισ. ευρώ, αλλά δεν υπάρχει ο κίνδυνος να μην υιοθετηθούν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής από κάποιο Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης με απώτερο αποτέλεσμα να μην τεθεί σε ισχύ ολόκληρο το νέο πακέτο στήριξης.

Παράλληλα, σε χθεσινή του δήλωση, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το χρηματοδοτικό που δημιουργήθηκε «δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα», ενώ οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν προς το τέλος της εβδομάδας από το Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών) και θα πρέπει να επικυρωθούν και από όλα τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή