Εισροές κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

Εισροές κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρόσημο στην εξέλιξη των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στο τέλος Αυγούστου, ανακόπτοντας για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια την καθοδική εξέλιξη των αποταμιεύσεων.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων που δείχνουν την αλλαγή της στάσης των Ελλήνων καταθετών, με τις εισροές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, να φθάνουν το 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Η αναστροφή της τάσης αποδίδεται στα θετικά αποτελέσματα της Συνόδου της 21ης Ιουλίου που δημιούργησε προϋποθέσεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, ενώ την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα που κυριαρχεί γύρω από την κυπριακή οικονομία, ωθεί σε επαναπατρισμό μερίδας των κεφαλαίων που είχαν κατευθυνθεί σε κυπριακές τράπεζες το προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές τοποθετήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπέστησαν νέο πλήγμα στο τέλος Ιουνίου, υποχωρώντας στα 249,4 δισ. ευρώ από 254,8 δισ. ευρώ τον Μάιο και 280,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010, με τις καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να περιορίζονται στα 188,2 δισ. ευρώ από 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο και 209,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενα μέρος των συνολικών τοποθετήσεων στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο εισέρρευσε η πέμπτη δόση από το δάνειο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά τοποθετούνται στις ελληνικές τράπεζες συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η προοπτική χρησιμοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της τελευταίας δόσης για την αποπληρωμή τόκων και ομολόγων που λήγουν, δημιουργεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, που συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τις τράπεζες. Οι ανάγκες του Δημοσίου παραπέμπουν στην ανάληψη 2 δισ. ευρώ έως τις 19 Αυγούστου και επιπλέον 8 δισ. ευρώ έως τις 22 Αυγούστου, επαναφέροντας το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA) από ορισμένες εγχώριες τράπεζες, πιθανότητα ακόμα και τις επόμενες ημέρες. Πρόκειται για ένα μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας για τη στήριξη των τραπεζών που έχει προβλεφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επείγουσες και έκτακτες καταστάσεις, με στόχο την ομαλή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το ELA είναι ένα εργαλείο που έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος, ώστε να παρέχουν υποστήριξη στις τοπικές τράπεζες πέραν της βοήθειας που παρέχει το ευρωσύστημα. Ηδη ορισμένες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του μηχανισμού και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφού το σχετικό αίτημα εγκριθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ΤτΕ μπορεί να διαθέσει πρόσθετη ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή