3 δισ. το κόστος για δανειολήπτες λόγω ανατίμησης του φράγκου

3 δισ. το κόστος για δανειολήπτες λόγω ανατίμησης του φράγκου

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ λόγω της στροφής των επενδυτών στα λεγόμενα «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια πλήττει τα νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο σε φράγκο.

Η ανατίμηση του φράγκου στο 1,13 σε σχέση με το ευρώ από το χαμηλό επίπεδο του 1,65 πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν τα δάνεια σε ελβετικό νόμισμα έκαναν μαζική εμφάνιση στην ελληνική αγορά, συνεπάγεται επιβάρυνση περίπου 3 δισ. ευρώ και άνοδος των υπολοίπων κατά 30%.

Αυτή είναι η βασική αιτία για την αύξηση των υπολοίπων των στεγαστικών δανείων σε ξένο νόμισμα τα τελευταία χρόνια.

Πάντως, στελέχη τραπεζών εξηγούν ότι η αύξηση που εμφανίζεται είναι λογιστική και η μόνη περίπτωση να γίνει άμεσα πραγματική είναι ο δανειολήπτης να επιχειρήσει να μετατρέψει σε αυτή τη συγκυρία το δάνειό του σε ευρώ, εγγράφοντας όλη την επιβάρυνση από την ανατίμηση του φράγκου τα τρία τελευταία χρόνια.

Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται σήμερα στα 9 – 10 δισ. ευρώ περίπου στο σύνολο των 79,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή