Κατά 39,7% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

Κατά 39,7% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 39,7% εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ότι θα είναι οι ελληνικές εξαγωγές το α΄ εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι το έτος θα κλείσει με αύξηση των εξαγωγών πιθανότατα πάνω από 10% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΕΒΕ, οι εισαγωγές από την άλλη εκτιμάται ότι το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα υποχωρήσουν κατά 11,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ το εμπορικό έλλειμμα θα σημειώσει μείωση κατά 33,1%.

Ηδη με βάση τις επιδόσεις του πρώτου πενταμήνου του 2011, η Ελλάδα πλέον συγκαταλέγεται στην πρώτη εξάδα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των εξαγωγών σε σχέση με πέρυσι, καθώς με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η αξία τους το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011 διαμορφώθηκε σε 8,3 δισ. ευρώ, έναντι 6,1 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010, αύξηση δηλαδή κατά 37%. Ιδιαιτέρως θετικό είναι το γεγονός ότι πλέον οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν και τα επίπεδα του 2007 που ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων ετών, καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2011 η αξία τους ήταν υψηλότερη κατά 18,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Βεβαίως, με κριτήριο την αξία των εξαγωγών σε απόλυτους αριθμούς, η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των κρατών-μελών της Ε. Ε. -27 και συγκεκριμένα στην 20ή θέση μετά τη Σλοβενία (10,3 δισ. ευρώ το α΄ πεντάμηνο του 2011) και πάνω από τη Λιθουανία (7,9 δισ. ευρώ). Σχεδόν το 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών συνεχίζει να προέρχεται από τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας (μερίδιο 24,3%), της Ολλανδίας (μερίδιο 11%), της Γαλλίας (μερίδιο 10%) και της Ιταλίας (μερίδιο 7%), ενώ η χώρα μας συνεισφέρει με 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών ήταν 0,4% στην Ε. Ε. -27).

Σε επίπεδο εισαγωγών, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα συνολικά αυξήθηκαν κατά 18,5%. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μόνη χώρα που σημειώνει πτώση των εισαγωγών της και συγκεκριμένα κατά 20%, γεγονός που έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για το εμπορικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι δύο οικονομίες της Ε. Ε. -27 που σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση στο εμπορικό τους έλλειμμα, κατά 44%. Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στα 8,2 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

Βασικότερες κατηγορίες σε ό, τι αφορά τις ελληνικές εξαγωγές είναι τα ορυκτά -καύσιμα- πετρελαιοειδή, τα οποία συνεισφέρουν κατά 31,2% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, τα βιομηχανικά προϊόντα που συμμετέχουν με 20,7% και τα τρόφιμα των οποίων η συμμετοχή στις ελληνικές εξαγωγές φτάνει το 14,3%.

Για να συνεχισθεί, πάντως, η πορεία ανάκαμψης που ακολουθούν οι ελληνικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες, απαιτείται, πέρα από την προσπάθεια των ίδιων εταιρειών, σειρά ενεργειών από το κράτος, καθώς οι εξαγωγικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, τα βασικότερα είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία επιδεινώνεται και από τις σημαντικές καθυστερήσεις της επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς, η γραφειοκρατία και η ύπαρξη πολλών τελών και επιβαρύνσεων, η μη τήρηση των υποχρεώσεων της πολιτείας έναντι των επιχειρήσεων, η ανεπαρκής πιστοποίηση και ο ελλιπής έλεγχος της αγοράς, καθώς και το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα.

Καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων αυτών αναμένεται να διαδραματίσει η δημιουργία του «single window», μιας ψηφιακής Υπηρεσίας Μιας Στάσης αποκλειστικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται το σχετικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε το νέο σύστημα να λειτουργήσει από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή