Στο επίκεντρο η ρευστότητα των τραπεζών

Στο επίκεντρο η ρευστότητα των τραπεζών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η τρόικα στο ζήτημα της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δεδομένου ότι το Δημόσιο στις 22 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσει περί τα 8 δισ. ευρώ για ομόλογα που λήγουν, υπάρχει ενδεχόμενο οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν το Emergency Liquitidy Assistance (ELA), ώστε να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Το ELA δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόγραμμα που ενισχύει περαιτέρω τη σταθερότητα του συστήματος και τελεί υπό την εγγύηση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Κατά συνέπεια δεν συνιστά τίποτα το έκτακτο. Το ζήτημα αυτό θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ τρόικας και τραπεζιτών από σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα άρχισε από χθες τις διεργασίες επί του τραπεζικού συστήματος.

Γενικότερα, οι τελευταίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και οι προοπτικές του θα βρεθούν στο στόχαστρο της τρόικας, που θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα, από σήμερα ξεκινούν και οι διεργασίες της Blackrock για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους το αργότερο.

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου -που επηρεάζει άμεσα και αυτήν των τραπεζών- θα μειωθεί σημαντικά από την ερχόμενη Δευτέρα και θα κυμανθεί περίπου στα 2,5 – 3 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Εφόσον η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης δεν γίνει γρήγορα, από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά το Δημόσιο θα έχει ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα που θα είναι πολύ λιγότερα από 1 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η βεβαιότητα στο οικονομικό επιτελείο ότι η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση της εκταμίευσής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή