Το ευρωομόλογο διχάζει τους Γερμανούς

Το ευρωομόλογο διχάζει τους Γερμανούς

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιφατικά μηνύματα υπέρ και κατά του ευρωομολόγου λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ: σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, το έγκυρο Ινστιτούτο Ifo την καλεί να εγκαταλείψει την ιδέα, επικαλούμενο το υψηλό κόστος (πάνω από 47 δισ. ευρώ τον χρόνο κι αν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά κριτήρια θα μπορούσε να αυξηθεί το ετήσιο κόστος κατά 33 δισ. ευρώ επιπλέον), που θα προκαλέσει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τη Γερμανία. Ωστόσο, η διχογνωμία προέρχεται και από τις τάξεις του ίδιου του κυβερνητικού της συνασπισμού, αφού στελέχη των εταίρων της, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ευρωσκεπτικιστές των Χριστιανοδημοκρατών προειδοποιούν πως, αν συναινέσει η Μέρκελ στο ευρωομόλογο, θα καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα.

Οπως γράφει σε χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Die Welt: «Τα αμφιλεγόμενα ευρωομόλογα δεν αφήνουν την καγκελάριο Μέρκελ να ησυχάσει». Παράλληλα, στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), όπως ο επικεφαλής της νεολαίας του CDU, Μάρκο Βάντερβιτς, ζητούν μια σαφή απόρριψη του ευρωομολόγου από την καγκελάριο, εκβιάζοντάς την εμμέσως ότι αν αυτό δεν συμβεί θα καταψηφίσουν το δεύτερο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, ο ευρωβουλευτής του CDU Ελμαρ Μπροκ θέλει να διαχωρίσει τη συζήτηση περί ευρωομολόγου από το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα. Ο Χριστιανοκοινωνιστής πρώην υπουργός Οικονομικών Τέο Βάιγκελ προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενιαίων ομολόγων στην Ευρωζώνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης (SPD) Τόμας Οπερμαν, αντίθετα, διεκδικεί τη θέσπιση του ευρωομολόγου. Στο όνομα της κυβερνητικής ειρήνης, η Μέρκελ επιμένει στην απόρριψη του ευρωομολόγου, καταγγέλλουν από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες.

Το Ινστιτούτο Ifo του Χανς Βέρνερ Ζιν προειδοποιεί ότι «ακόμη κι αν η Ευρώπη βρει τη δύναμη να συγκροτήσει ένα ομόσπονδο κράτος, δεν θα είχε νόημα η ανάληψη συλλογικής ευθύνης για όλα τα χρέη των κρατών-μελών της Ευρωζώνης». Ούτε στις ΗΠΑ, όπου οι πολιτείες συναποτελούν ένα κοινό έθνος, δεν αναλαμβάνει η μία πολιτεία τα χρέη της άλλης. Πρόκειται για βασική αρχή κάθε σώφρονος οικονομίας και θεμέλιος λίθος της οικονομίας της αγοράς. Οποιος την αγνοήσει, θέτει το μέλλον της Ευρώπης σε κίνδυνο», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή