Παράταση για τις αποκρατικοποιήσεις προτείνει η ΕΣΕΕ

Παράταση για τις αποκρατικοποιήσεις προτείνει η ΕΣΕΕ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της για τα αποτελέσματα που θα φέρει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στις παρούσες συνθήκες εκφράζει η ΕΣΕΕ, που προτείνει να δοθεί παράταση κάποιων μηνών στην εφαρμογή του, αφού οι αποτιμήσεις των ΔΕΚΟ παραπέμπουν σε αξίες της δεκαετίας του 1990.

Η συνομοσπονδία αναφέρει πως από τη 16η Ιουνίου έως την 16η Αυγούστου του 2011, οι τιμές των μεγαλύτερων εισηγμένων ΔΕΚΟ έχουν πέσει κατά 23,23% και εκτιμά ότι δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η τιμή στην οποία θα πουληθούν οι μετοχές των κρατικών εταιρειών θα αποφέρει κατώτερα του αναμενομένου έσοδα, με αποτέλεσμα να «ξεπουληθούν στην κυριολεξία κερδοφόροι οργανισμοί, πολύ χαμηλότερα της πραγματικής τους εμπορικής αξίας».

Παρατηρώντας τις μεταβολές στη συνολική αξία των εισηγμένων εταιρειών, η ΕΣΕΕ διαπιστώνει μια διαρκή και ευμεγέθη μείωσή τους, καθώς από τα 7,9 δισ. ευρώ στα οποία ανερχόταν η αξία τους το 2009 αυτή κατρακύλησε μέσα σε μία διετία (έως τα μέσα του Αυγούστου 2011), στα 2,78 δισ. ευρώ (πτώση 56,59%). Το συμπέρασμα της Συνομοσπονδίας είναι «πως η πώληση μέρους των συγκεκριμένων εταιρειών την παρούσα χρονική στιγμή, μόνο συμφέρουσα δεν πρόκειται να αποδειχθεί για τη χώρα μας, ενώ η διατήρηση των πλειοψηφικών πακέτων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ. που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο δεν σημαίνει τίποτε απολύτως».

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει στην κυβέρνηση και στον Ανεξάρτητο Οργανισμό Εθνικού Πλούτου (NWF), πριν προχωρήσουν στη «σημερινή εκποίηση», να επιχειρήσουν να «επενδύσουν πρώτα σε μια αναπτυξιακή αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων προς πώληση, ώστε να επανακτήσουν τουλάχιστον μέρος της αξίας που έχουν απολέσει την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών». Μάλιστα, προσθέτει ότι «θα ήταν σκόπιμη, υπό την τρέχουσα συγκυρία, μια μεταφορά κάποιων μηνών στο χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για να δοθεί η δυνατότητα της ανάκαμψης των τιμών των μετοχών των εισηγμένων δημόσιων επιχειρήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή