Το μέγεθος της ύφεσης εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό του 2011

Το μέγεθος της ύφεσης εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό του 2011

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός στόχων κινδυνεύει να βρεθεί ο προϋπολογισμός φέτος, εξαιτίας της βαθύτερης του αναμενομένου ύφεσης που εκτιμάται πλέον ότι θα βιώσει η Ελλάδα το 2011. Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο την περασμένη Παρασκευή (η συρρίκνωσή του έφτασε το 6,9% βάσει των μη εποχικά διορθωμένων στοιχείων), έχει οδηγήσει αναλυτές και οικονομικό επιτελείο να εκτιμούν πλέον ότι η ύφεση φέτος δεν θα διαμορφωθεί στο 3,8% που προέβλεπαν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές του καλοκαιριού, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 5%.

Η εξέλιξη αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον προϋπολογισμό και στο τελικό μέγεθος του ελλείμματος για φέτος (προβλέπεται να μειωθεί στο 7,6% του ΑΕΠ), που ούτως ή άλλως δεν προχωρούσε βάσει των στόχων. «Το εάν θα βγει ο προϋπολογισμός, εξαρτάται από την ύφεση» αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο και συμπληρώνουν με νόημα ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία «δεν είναι ενθαρρυντικά».

Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όπως όλα δείχνουν η τρόικα δεν θα ζητήσει νέες παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η μείωση του ελλείμματος. Και αυτό για δύο λόγους:

1. Γιατί η πρόβλεψη για ύφεση φέτος της τάξης του 3,8%, έχει γίνει από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Αρα και η τρόικα είναι συνυπεύθυνη για την αστοχία αυτή και αναμένεται να μη θίξει το θέμα με ένταση. Αντιθέτως, ίσως να λειτουργήσει προς το καλύτερο. Δεδομένης της μεγαλύτερης του αναμενομένου ύφεσης, η Ελλάδα μπορεί να λάβει με περισσότερη ευκολία την επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης, ύψους 8 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που ξεκίνησε χθες.

Στελέχη της τρόικας από τα τεχνικά κλιμάκια είχαν χθες τις πρώτες επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και συνέχισαν τους ελέγχους τους στο τραπεζικό σύστημα. Στο υπουργείο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα αρχίσουν τα ραντεβού από την ερχόμενη Δευτέρα.

2. Ακόμα και αν αποφασίζονταν νέα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων, θα υπήρχε μικρό χρονικό περιθώριο εφαρμογής (ένα μόνο τρίμηνο) και θα ήταν αμφίβολη η αποδοτικότητά τους. Αλλωστε, τους επόμενους μήνες θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέσα στο καλοκαίρι. Μέτρα που έτσι κι αλλιώς αναμένεται να επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

Οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχουν γίνει αισθητές και στους ξένους αναλυτές. Χθες, η Credit Suisse (CS), ανέφερε σε έκθεσή της πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% για το σύνολο του 2011 «δεν είναι αδύνατη». Μάλιστα, σημείωνε πως λόγω της χαμηλότερης του αναμενομένου είσπραξης εσόδων, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου 7,6% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, επισήμαινε πως το ευρύ κοινό έχει πλέον αρχίσει να εξαντλείται από τη λιτότητα και αυτό μπορεί να αποτελέσει τον «τζόκερ» στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα.

Παράλληλα, σε έρευνα της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε χθες, αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με τέταρτη χρονιά ύφεσης το 2012 ύψους 2%, σε αντίθεση με τις επίσημες προβλέψεις τρόικας και κυβέρνησης για ανάκαμψη της τάξης του 0,6%. Για φέτος, εκτιμά ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 3,9%. Πάντως, πιο κοντά στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι η πρόσφατη πρόβλεψη του ΚΕΠΕ για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή