Εκτός ελέγχου ύφεση και έλλειμμα

Εκτός ελέγχου ύφεση και έλλειμμα

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος η ύφεση της οικονομίας, όπως παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέλιξη που οδηγεί σε αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων που δείχνει ότι μπορεί η ύφεση να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί». Η επιδείνωση της ύφεσης «πριμοδοτεί» το έλλειμμα του 2011 και το ανεβάζει από το 7,6%, που ήταν ο αρχικός στόχος στο 8,5% – 9%, καθώς δημιουργείται μια «μαύρη τρύπα» της τάξης των 2,5 – 3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό. Η «τρύπα» αυτή θα κλείσει είτε με νέα μέτρα, τα οποία δεν απέκλεισε χθες ο κ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι «το θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα», είτε με αλλαγή του στόχου για το έλλειμμα, κατόπιν σχετικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ωστόσο, υπάρχουν και προβλέψεις που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη ύφεση, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Τα έσοδα αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω μείωση από ό,τι υπολογιζόταν ενώ πρόβλημα θα υπάρξει και στις δαπάνες.

Εν τω μεταξύ, μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε με τις απαιτήσεις τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών για το νέο δάνειο προς τη χώρα μας, η αυστριακή πλευρά διατύπωσε χθες εναλλακτική πρόταση, που προβλέπει να παρέχονται εγγυήσεις μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή