Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ κρατά ζωντανές τις ΣΔΙΤ

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ κρατά ζωντανές τις ΣΔΙΤ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπίδες για την «αναγέννηση» του παροπλισμένου θεσμού των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) γεννά η παράδοση εντός της εβδομάδας του πρώτου κτιριακού έργου που υλοποιείται με την εν λόγω μέθοδο και αφορά τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας. Το νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας, επιφάνειας 1.600 τ.μ., διαθέτει σύγχρονους γραφειακούς χώρους και χώρους διαμονής, με θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό και τους επισκέπτες και εγκαταστάσεις άθλησης και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες παραδίδονται και άλλοι 6 πυροσβεστικοί σταθμοί που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του ίδιου έργου. Πρόκειται για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Θεσσαλονίκης, Καλαβρύτων, Γιαννιτσών, Αλεξανδρούπολης, Γαργαλιάνων και Λευκάδας. Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και ανάδοχος η κατασκευαστική εταιρεία Γαντζούλας ΑΤΕΕ. Χρηματοδότες του έργου είναι η Eurobank EFG και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ανεξάρτητος ελεγκτής η WS Atkins International. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 24,5 εκατ. ευρώ και λίγο έλειψε να μην πραγματοποιηθεί, καθώς ένα χρόνο μετά την ανάθεσή του, η εταιρεία Κουρτίδης αποχώρησε από την κοινοπραξία λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, ενώ και η χρηματοδότηση του έργου τέθηκε εν αμφιβόλω, μέχρι την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αυτή ακριβώς η συνδρομή της ΕΤΕπ είναι που έχει αναγεννήσει τις ελπίδες για την αναζωογόνηση των ΣΔΙΤ, καθώς η τράπεζα έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή της στον θεσμό, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους δανεισμού στον ανάδοχο και κατά συνέπεια μικρότερη μελλοντική επιβάρυνση για την αποπληρωμή του έργου από το Δημόσιο.

Νέα χρηματοδότηση

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει τη χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ σχολικών μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, στα οποία έχει ήδη επιλεγεί ανάδοχος, ενώ εξετάζει τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τη χρηματοδότηση των Δικαστικών Μεγάρων Πάτρας και Ηρακλείου. Για το έργο των 14 σχολικών μονάδων στην Αττική, προϋπολογισμού 63,2 εκατ. ευρώ, προσωρινός ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ – Δομική Κρήτης. Εφόσον επιτευχθεί η σύναψη της σύμβασης με τη συνδρομή και της ΕΤΕπ σε επίπεδο χρηματοδότησης, θεωρείται ότι θα αποτελέσει τον «πιλότο» για τη δρομολόγηση και αντίστοιχων συμβάσεων σε άλλους εκκρεμείς διαγωνισμούς, όπως για τις επιπλέον 10 μονάδες στην Αττική, όπου ανάδοχος είναι η J&P – Αβαξ (προϋπολογισμός 75 εκατ. ευρώ), αλλά και για τις 16 σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης, έργο προϋπολογισμού 85,5 εκατ. ευρώ όπου ανάδοχος είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο ρόλος της ΕΤΕπ και στα δύο αυτά έργα είναι κρίσιμος, καθώς από τη στιγμή που η τράπεζα εμπλέκεται στη χρηματοδότησή τους, παρέχεται το απαιτούμενο κίνητρο και στις ελληνικές τράπεζες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, δεδομένου ότι η ΕΤΕπ μοιράζεται τη χρηματοδότηση κι έτσι περιορίζει τον βαθμό του ρίσκου. Η συμμετοχή αυτή της ΕΤΕπ απαίτησε αρκετούς μήνες έως ότου οριστικοποιηθεί, δεδομένων των αυστηρότερων κριτηρίων χρηματοδότησης που χρησιμοποιεί η τελευταία.

Πάντως, μέχρι σήμερα είναι σαφές ότι το πρόγραμμα των έργων που είχαν προκηρυχθεί μέσω ΣΔΙΤ καρκινοβατεί, καθώς οι δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες, και κυρίως η αδυναμία του Δημοσίου να εγγυηθεί την καταβολή των ενοικίων για τα νέα κτίρια που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν οι ιδιώτες, έχουν ανατρέψει τα δεδομένα. Ετσι, εν αμφιβόλω έχουν τεθεί και δεκάδες διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα επί μήνες ή ακόμα κι επί χρόνια λόγω των δυσκολιών αυτών. Αλλωστε και οι ίδιες οι συμμετέχουσες εταιρείες δυσκολεύονται πλέον να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα τα έργα να παραμένουν στα χαρτιά.

Περιορισμένο ενδιαφέρον

Γεγονός είναι πάντως ότι, πλέον, στους διαγωνισμούς συμμετέχουν ελάχιστες εταιρείες συγκριτικά με τις πέντε ή και έξι κοινοπραξίες που κατέρχονταν στους πρώτους διαγωνισμούς. Η τάση αυτή αφορά κυρίως τις ΣΔΙΤ με κτιριακό αντικείμενο και δεν ισχύει στην περίπτωση των έργων που αφορούν διαχείριση απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, προ ολίγων εβδομάδων προεπελέγησαν έξι κοινοπραξίες που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη δυτική Μακεδονία, το πρώτο μη κτιριακό ΣΔΙΤ. Πρόκειται για τις Waste Syclo, Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – Polyeco, Novaera Hellas, Τέρνα Ενεργειακή, Αθωνική Τεχνική – Αδαμίδης και ΗΛΕΚΤΩΡ – Helesi, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν αυτά τα έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή