Οι εξαγωγές στηρίζουν τη βιομηχανία

Οι εξαγωγές στηρίζουν τη βιομηχανία

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία συνεχίζουν να δίνουν οι εξαγωγές, τη στιγμή που βαθαίνει η ύφεση στην εγχώρια αγορά και σημειώνονται απώλειες από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο του 2011 παρουσίασε οριακή αύξηση 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς 2009. Εάν, μάλιστα, δεν είχε αυξηθεί ο τζίρος της βιομηχανίας από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας, ο γενικός δείκτης θα είχε μάλλον αρνητικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς υποχώρησε τον Ιούνιο του 2011 κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 13,9%.

Η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 30,6% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 6,1%.

Ανάλογες εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας προκύπτουν και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις νέες παραγγελίες.

Η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία ανακόπηκε και τον Ιούνιο κατέγραψε πτώση 5,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, έναντι αύξησης 5,2% που είχε σημειώσει κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Η μεταβολή του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (-5,5%) οφείλεται αφενός στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 17,1% και αφετέρου στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 8,6%.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε ό,τι αφορά την εξωτερική αγορά παρουσιάζουν οι παραγγελίες σε βασικά μέταλλα (25,3%), σε μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (15,1%) και σε φάρμακα (6%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή