ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εξαγωγές στηρίζουν τη βιομηχανία

Στήριξη στην ελληνική βιομηχανία συνεχίζουν να δίνουν οι εξαγωγές, τη στιγμή που βαθαίνει η ύφεση στην εγχώρια αγορά και σημειώνονται απώλειες από τη συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο του 2011 παρουσίασε οριακή αύξηση 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 έναντι αύξησης 4,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς 2009. Εάν, μάλιστα, δεν είχε αυξηθεί ο τζίρος της βιομηχανίας από τις πωλήσεις εκτός Ελλάδας, ο γενικός δείκτης θα είχε μάλλον αρνητικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς υποχώρησε τον Ιούνιο του 2011 κατά 6,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 13,9%.

Η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς οφείλεται στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 30,6% και στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 6,1%.

Ανάλογες εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας προκύπτουν και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις νέες παραγγελίες.

Η ανοδική πορεία του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία ανακόπηκε και τον Ιούνιο κατέγραψε πτώση 5,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, έναντι αύξησης 5,2% που είχε σημειώσει κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2010 προς το 2009.

Η μεταβολή του γενικού δείκτη νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (-5,5%) οφείλεται αφενός στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 17,1% και αφετέρου στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 8,6%.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σε ό,τι αφορά την εξωτερική αγορά παρουσιάζουν οι παραγγελίες σε βασικά μέταλλα (25,3%), σε μηχανήματα και είδη εξοπλισμού (15,1%) και σε φάρμακα (6%).