ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα –εκ νέου– η καταβολή των συντάξεων

Νέο θρίλερ με την καταβολή των συντάξεων από τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία προκαλεί η υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας και η «μαύρη τρύπα» στο ΙΚΑ. Το πρόβλημα εστιάζεται στο σκέλος των εσόδων, που συνεχίζουν να εμφανίζουν υστέρηση λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στο ΙΚΑ η μείωση των εισφορών αγγίζει το 16%. Παρ’ ότι υπάρχει βελτίωση στο σκέλος των δαπανών (τον Ιούλιο η φαρμακευτική δαπάνη σημείωσε και νέα μείωση κατά 3 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 125 εκατ. ευρώ έναντι 128 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο), η πτώση κατά 40% της οικοδομοτεχνικής δραστηριότητας επηρεάζει έντονα τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου. Προβληματικά εξελίσσεται και η εισροή πόρων στο ΙΚΑ από την τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Ο στόχος είσπραξης 850 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2011 δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, αφού μόνο μέσα στο επτάμηνο του 2011 έχουν εισρεύσει στα ταμεία των ασφαλιστικών φορέων μόνο 410 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα ρευστότητας του ΙΚΑ δεν είναι καινούργιο, αλλά διογκώνεται, με αποτέλεσμα την προσφυγή και πάλι στον τραπεζικό δανεισμό μέσω ρέπος. Η διοίκηση του ΙΚΑ θα αναζητήσει και πάλι δύο δάνεια για συνολικό ποσό ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος δήλωσε στην «Κ» ότι εάν αυτή η δανειοδότηση συνδυαστεί και με την είσπραξη περίπου 400 εκατ. ευρώ, δεν θα προκύψει πρόβλημα για τις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις του ΙΚΑ το φθινόπωρο. Ωστόσο, η εξασφάλιση ρέπος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ακόμη κι αν η διάρκεια των δανειακών συναλλαγών δεν ξεπεράσει τις 45 ημέρες, όπως συνέβη και με τα δάνεια που συνήφθησαν μέσα στο 2011. Οσο για την προοπτική των εσόδων στο τετράμηνο που απομένει, ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι η εξασφάλιση 400 εκατ. ευρώ είναι εφικτή. Υπολογίζει ότι περίπου 30 εκατ. ευρώ ανά μήνα μπορούν να εισπραχθούν από ζώσες επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε διαφορά ύψους 377 εκατ. ευρώ ανάμεσα στις δηλωθείσες και τις καταβληθείσες εισφορές. «Σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα εάν δεν διευθετήσουν τη διαφορά», δηλώνει, ενώ διαβεβαιώνει ότι με τη λήξη της απαγόρευσης των κατασχέσεων τον Αύγουστο, θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο η διαδικασία κατασχέσεων για όλους όσοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και συνεχίζουν να οφείλουν μεγάλα ποσά στο ΙΚΑ.

Η τρόικα

Ομως, το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί και από τον κρίσιμο κύκλο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Γ. Κουτρουμάνης με τους επικεφαλής της τρόικας στις 29 Αυγούστου, οπότε και θα τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα συναντηθεί με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αθ. Δρέττα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εξεταστεί η πορεία μείωσης των νοσοκομειακών δαπανών των Ταμείων, αλλά και οι επικείμενες ρυθμίσεις στον τομέα των επικουρικών Ταμείων. Οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγαλύτερα σε ασφαλιστικό πληθυσμό Ταμεία έχουν ολοκληρωθεί και μέχρι τέλους του μηνός αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των περικοπών και τις αναπροσαρμογές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Βέβαιη θεωρείται η δραστική περικοπή επικουρικών συντάξεων στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, στο οποίο, ωστόσο, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου και το χρεοκοπημένο επικουρικό Ταμείο της ΕΥΔΑΠ (καλύπτει 3.700 ασφαλισμένους). Από τις μειώσεις στα επικουρικά Ταμεία (τα οποία το 2011 θα έχουν έλλειμμα άνω των 750 εκατ. ευρώ) φαίνεται πως θα εξαιρεθούν το ΤΕΑΔΥ, το ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες, των ΟΤΑ και των εμποροϋπαλλήλων.