Φθηνότερα σπίτια για φοιτητές λόγω κρίσης

Φθηνότερα σπίτια για φοιτητές λόγω κρίσης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάνω χέρι» αποκτούν οι ενοικιαστές έναντι των ιδιοκτητών, καθώς η κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και σ’ αυτή την εύθραυστη σχέση. Το γενικό συμπέρασμα, από μια πρώτη έρευνα αγοράς, είναι ότι οι οικογένειες των επιτυχόντων σε ΑΕΙ μακριά από τον τόπο διαμονή τους μπορούν να ξεκινήσουν την αναζήτηση φοιτητικής εστίας με αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί μειωμένα κατά 10%, περίπου, εμφανίζονται τα μισθώματα στις περισσότερες «φοιτητουπόλεις», ενώ στις περιπτώσεις που οι τιμές έχουν παγώσει, οι ενοικιαστές αποκτούν άλλα προνόμια: αφαιρείται η προσαύξηση από τους όρους του συμβολαίου, μειώνεται η απαιτούμενη καταβολή εγγύησης, ενώ συχνά οι ιδιοκτήτες φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν τις επισκευές που επιθυμεί ο νέος ενοικιαστής…

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, οι πρωτοετείς μπορούν να νοικιάσουν μια γκαρσονιέρα από 250 έως 400 ευρώ, ενώ για δυάρι καλούνται να καταβάλουν παραπάνω 100 ευρώ. «Μέχρι και πριν από πέντε χρόνια, οι ιδιοκτήτες σπιτιών στα πέριξ της Πανεπιστημιούπολης είχαν συχνά παράλογες οικονομικές απαιτήσεις, γιατί υπήρχε έλλειψη διαμερισμάτων», παρατηρεί η μεσίτρια κ. Στέλλα Ανδρεαδέλη. Στο μεταξύ, όμως, προέκυψε η κρίση, ενώ και στην Καισαριανή, που είναι όμορη περιοχή, κτίστηκαν καινούργιες πολυκατοικίες με αποτέλεσμα και σ’ αυτή την περίπτωση οι τιμές να συγκρατηθούν. Οικονομικότερες επιλογές υπάρχουν στην Κυψέλη και την Καλλιθέα, όπου τα σπίτια ως επί το πλείστον είναι 40 ετών και άνω, αλλά και στο Αιγάλεω.

Στη Θεσσαλονίκη

Κάποιοι αριστούχοι έχουν ήδη «ανηφορίσει» στη συμπρωτεύουσα προς άγραν ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος. «Το κλίμα, ωστόσο, έχει άλλαξει», επισημαίνει ο κ. Νίκος Μανομενίδης, μεσίτης, καθώς «παλιά οι οικογένειες πανηγύριζαν την επιτυχία, σήμερα προβληματίζονται για το κόστος των σπουδών». Η εν λόγω ψυχολογία μοιραία επηρεάζει και την αγορά. Στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές των ενοικίων διαμορφώνονται από 220 έως 330 για τα στούντιο και έως 450 – σε περιπτώσεις νεόκτιστων διαμερισμάτων με αυτόματη θέρμανση και parking.

Σε Κομοτηνή – Πάτρα

Στην Κομοτηνή, «τα παλαιότερα διαμερίσματα είναι μόλις 15 ετών και οι τιμές ξεκινούν από 200 ευρώ έως και 300», περιγράφει την εικόνα ο μεσίτης κ. Βασίλης Χαλκαλής. Υποτονικό το κλίμα στην αγορά ακινήτων της Πάτρας, όπου τα μισθώματα έχουν μειωθεί κατά 20% τα τελευταία δύο χρόνια. «Γκαρσονιέρες και δυάρια έως και 50 τετραγωνικά μέτρα κοστίζουν από 250 έως 350 ευρώ μηνιαίως», λέει στην «Κ» ο μεσίτης κ. Σπύρος Βελαΐτης. Στο Ρίο, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές λόγω περιορισμένης ζήτησης. Η συμβουλή προς τους ιδιοκτήτες είναι η εξής: «Ας είναι σίγουρο το μηνιάτικο, κι ας γίνουν πιο ελαστικοί οι όροι του συμβολαίου».

Στο Ρέθυμνο

Πιο τυχεροί οι ιδιοκτήτες στο Ρέθυμνο Κρήτης, οι οποίοι φέρονται διατεθειμένοι να περιμένουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο προτού κατεβάσουν τις τιμές τους. «Στο Ρέθυμνο, έχουμε λίγα σπίτια, αλλά νεόκτιστα», εξηγεί η μεσίτρια κ. Μαρία Ψυχαράκη. Ετσι, τα διαμερίσματα στο κέντρο κοστολογούνται από 260 έως 320 ευρώ (γκαρσονιέρες) και από 360 έως 380 ευρώ (δυάρια).

Στα Γιάννενα

Στα περυσινά επίπεδα τα μισθωτήρια και στα Ιωάννινα, με τις γκαρσονιέρες να κυμαίνονται από 250 έως 350 ευρώ και τα δυάρια από 300 έως και 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης. «Οι ιδιοκτήτες δεν ανησυχούν, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όχι μόνον από φοιτητές, αλλά και από δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς», σχολιάζει ο μεσίτης κ. Γρηγόρης Βλάχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή