«Ζωή» στο ΕΣΠΑ με ξεκαθάρισμα των «νεκρών έργων»

«Ζωή» στο ΕΣΠΑ με ξεκαθάρισμα των «νεκρών έργων»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οριστικό ξεκαθάρισμα στα έργα του ΕΣΠΑ, θέτοντας τέλος στη βιομηχανία των «νεκρών εντάξεων» που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς ποτέ να υλοποιούνται, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Πρόκειται για κοιμώμενα έργα που ενώ έχουν δεσμεύσει πόρους του προγράμματος, έχουν καθυστερήσει να δημοπρατηθούν και να συμβασιοποιηθούν, θέτοντας σε αμφισβήτηση και την υλοποίησή τους.

Η επιχείρηση ξεκαθαρίσματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, οδηγεί εκατοντάδες έργα εκτός χρηματοδότησης και αποσκοπεί στην επανεκκίνηση του ΕΣΠΑ, η απορροφητικότητα του οποίου, παρά την επιτάχυνση των τελευταίων μηνών, περιορίζεται ακόμα και σήμερα στο 22%.

Συνολικά 4.762 έργα είχαν χαρακτηριστεί νεκρά, δεσμεύοντας πόρους 5,5 δισ. ευρώ που παρέμεναν αναξιοποίητοι.

Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι σήμερα οι «νεκρές εντάξεις» μειώθηκαν κατά 32%, απελευθερώνοντας πόρους 1,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι η εξυγίανση του συστήματος παραγωγής έργων να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα έργα που αποχαρακτηρίζονται είτε δημοπρατούνται στην περίπτωση που είναι ώριμα είτε τίθενται εκτός ΕΣΠΑ, προκειμένου τη θέση τους να πάρουν νέα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν.

Πρωταθλητής «νεκρών έργων» είναι το πρόγραμμα περιβάλλοντος με πάνω από 600 εκατ. ευρώ, αλλά και το πρόγραμμα της προσπελασιμότητας με 546 εκατ. ευρώ, ενώ στα 550 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός των έργων που θεωρούνται «νεκρά» του Περιφερειακού Προγράμματος Μακεδονία – Θράκη. Κύρια αιτία, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε μια σειρά κρίσιμων έργων περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα αντιπλημμυρικά έργα, διαχείρισης λυμάτων κ. λπ. μέσα και από τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, που κινδυνεύουν να τινάξουν τα έργα στον αέρα.

Οι αρμόδιες γενικές γραμματείες με σχετική εγκύκλιο που έχουν αποστείλει προς τους αρμόδιους φορείς, θέτουν τους αιρετούς περιφερειάρχες και τους δήμους εν όψει των ευθυνών τους, ζητώντας τους να τηρήσουν αυστηρά το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ένταξη μέχρι και τη δημοπράτηση των έργων και το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνάει τους έξι μήνες για την ανάδειξη του αναδόχου.

Στόχος είναι να «σφίξουν» οι διαδικασίες και η οριστική εκκαθάριση των έργων να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2012, προκειμένου στη συνέχεια να τηρηθούν και οι προθεσμίες υλοποίησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσουν οι πρότυπες προδιαγραφές προκήρυξης που το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζεται να στείλει προς τους φορείς υλοποίησης, προκειμένου να διευκολύνει τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων, η οποία εάν παρεκκλίνει του χρονοδιαγράμματος, θα σημάνει την οριστική έξοδο των έργων αυτών από το ΕΣΠΑ.

Σε κεντρικό επίπεδο έχει ήδη ξεκινήσει η αποκέντρωση της διαχείρισης με την απλοποίηση του συστήματος εκχωρήσεων πόρων και την παροχή δυνατότητας στις διαχειριστικές αρχές για τη μεταφορά πόρων. Με τον τρόπο αυτό οι περιφέρειες μπορούν να μεταφέρουν κονδύλια εντός των επιχειρησιακών προγραμμάτων και των αξόνων προτεραιότητας χωρίς την εμπλοκή των διαχειριστικών αρχών και περιττούς συντονισμούς.

Στην ίδια λογική, καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων πάνω από τον δεύτερο βαθμό, με στόχο να σταματήσει η διαδοχική μετάθεση αρμοδιοτήτων από το πρόγραμμα στον ενδιάμεσο φορέα, στην τράπεζα κ. ο. κ., που οδηγούσε σε μια πολυδαίδαλη διαχείριση και φυσικά σε καθυστερήσεις.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η εντατικοποίηση της προσπάθειας θα φέρει αποτελέσματα και διαβεβαιώνουν ότι όσα έργα απενταχθούν θα αντικατασταθούν με νέες προτάσεις που επεξεργάζονται με παράλληλες διαδικασίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 800 ώριμα έργα που περιμένουν στην ουρά προκειμένου να λάβουν θέση… χρηματοδότησης, υποκαθιστώντας «νεκρά έργα» που θα απενταχθούν οριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή