«Κλειδί» τα ακάλυπτα δάνεια της Proton Bank

«Κλειδί» τα ακάλυπτα δάνεια της Proton Bank

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μίτος της Αριάδνης στην υπόθεση του ομίλου Λαυρεντιάδη αναμένεται να ξετυλιχθεί μετά την απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος για την τοποθέτηση επιτρόπου στην Proton Bank, αλλά και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Αιχμή, ένα άνοιγμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, το οποίο φέρεται να έχει διαπιστωθεί στην τράπεζα, με την προέλευσή του να περιγράφεται αναλυτικά στην ογκώδη έκθεση που έχει συντάξει η εποπτική αρχή. Το άνοιγμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προήλθε από δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του ομίλου Λαυρεντιάδη, χωρίς να έχουν καλυφθεί από τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι η εισαγγελική έρευνα που διενεργείται με εντολή του εισαγγελέα κ. Ιωάννη Δραγάτση με αφορμή το πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ποσό των 51 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιγράφεται «η εκτροπή των δανειοδοτήσεων της Proton Bank προς τις εταιρείες Alapis, Elfe, Acolab, ΜΑΚ, Εξέλιξη, Escanto Investments, Ballis Home Care και Provet και της ανάληψης σε μετρητά μέρους αυτών από φυσικό πρόσωπο, υπάλληλο της Αlapis».

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «εξαπάτηση του επενδυτικού – καταθετικού κοινού, αφού με δέλεαρ τα ασυνήθιστα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που προσέφερε πέτυχε να το παραπλανήσει και να το πείσει να προβεί σε καταθέσεις την ασφάλεια των οποίων δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί και την επιστροφή των οποίων δεν ήταν σε θέση να διασφαλίσει».

Η τοποθέτηση του επιτρόπου κ. Θεοφάνη Σαξώνη, ο οποίος προέρχεται από τη νομική υπηρεσία της Alpha Bank, και η δρομολογούμενη έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετάσχουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς διασφαλίζουν σε πρώτη φάση τη συνέχιση της λειτουργίας της τράπεζας, που αποτελεί άμεσο και πρωταρχικό στόχο της εποπτικής αρχής.

Ζητούμενο, η αποφυγή συστημικού κινδύνου και η διασφάλιση των καταθέσεων των πελατών, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ανερχόταν σε 1,8 δισ. ευρώ. Στην πορεία, ωστόσο, σημειώθηκε εκροή, στον βαθμό που η δημοσιοποίηση στοιχείων της έρευνας που πραγματοποίησε η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων ανησύχησε τις τελευταίες ημέρες μερίδα καταθετών.

Η επιλογή της έκδοσης ομολογιακού δανείου με τη συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών εξυπηρετεί σε αυτή τη φάση την άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Proton, χωρίς την καθυστέρηση που συνεπάγεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που απαιτεί μια σειρά χρονοβόρων διαδικασιών, όπως η έκδοση ενημερωτικού δελτίου, εγκρίσεις κ. λπ. Η συμμετοχή, άλλωστε, των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών αποτελεί εχέγγυο για την πορεία της τράπεζας, αποτρέποντας την περαιτέρω εκροή καταθέσεων, αλλά και την επιτυχία στη συνέχεια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζει η ΤτΕ.

Η προγραμματισμένη αύξηση ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και θα συνδυαστεί με πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της Proton Bank, στο επίκεντρο των οποίων τίθεται η προσπάθεια είσπραξης των οφειλόμενων δανείων, η οποία, σύμφωνα με τη χαρακτηριστική φράση στελέχους της τράπεζας, «είχε χαλαρώσει».

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση της Proton είχε λάβει απόφαση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ, ύστερα από πίεση που είχε ασκήσει η ΤτΕ και η οποία δεν είχε υλοποιηθεί. Προς την κατεύθυνση της είσπραξης των οφειλόμενων δανείων θα συμβάλει και η τοποθέτηση του επιτρόπου, αλλά και ο διορισμός νέου διοικητικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή, εκτός από τον κ. Γιώργο Τανισκίδη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πέντε νέων μελών. Πρόκειται για τους κ. κ. Νίκο Κουτσό, Κώστα Καραμάνη, Κάτια Μπερίτση, Δημήτρη Ρέππα και Γιώργο Μυλωνά.

Στην ανακοίνωση της ΤτΕ σημειώνεται ότι το «νέο διοικητικό συμβούλιο της Proton θα εξετάσει το ταχύτερο δυνατόν τις εναλλακτικές δυνατότητες στρατηγικών συνεργασιών», παραπέμποντας στο σενάριο μεταβίβασης της τράπεζας, που είναι ανοιχτό.

Τι αναφέρει το πόρισμα της Αρχής

Τα δάνεια που χορήγησε η Proton Bank στις εταιρείες Alapis, Elfe, Acolab, ΜΑΚ, Εξέλιξη, Escanto Investments, Ballis Home Care και Provet, όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς για τους οποίους χορηγήθηκαν, με τελικό αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή τους. Μέρος των δανείων αυτών, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, μέσα από αλλεπάλληλες μεταφορές, κατέληξε σε λογαριασμούς δύο ανενεργών εταιρειών, τη «Γλυκειά Γεύση» και τις «Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος» και στη συνέχεια αναλήφθηκε από συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό ομάδας προσώπων. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι η «Γλυκειά Γεύση», που ενοποιείται στις οικονομικές καταστάσεις της Alapis, είχε ρευστοποιήσει τα καταστήματά της με τελικό σκοπό την εκκαθάριση, ενώ η «ΧΒΒΕ» -100% θυγατρική εταιρεία της Elfe, της οποίας πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης- ιδρύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και την 1η Ιουλίου 2010, βρισκόταν σε εκκαθάριση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή