«Μαύρη πέτρα» μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου σε τραπεζικές διεργασίες

«Μαύρη πέτρα» μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου σε τραπεζικές διεργασίες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι πρώτες εξελίξεις από το μέτωπο των αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα σηματοδοτούνταν στις αρχές φθινοπώρου. Ούτως ή άλλως, οι συζητήσεις ήταν σχετικά πρόσφατες, απλώς διακόπηκαν κάποια στιγμή λόγω των θερινών διακοπών, με στόχο να συνεχιστούν αμέσως μετά το τέλος τους. Φαίνεται, όμως, πως τα όσα μεσολάβησαν έκτοτε ήταν αρκετά για να ανατρέψουν τους όποιους προγραμματισμούς είχαν γίνει.

Το σημαντικότερο απ’ όλα, βεβαίως, έχει να κάνει με την επιλογή της αμερικανικής εταιρείας BlackRock να ξεκινήσει τον εσωτερικό έλεγχο των εγχωρίων τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Οπως λέει σε συνομιλητές του ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη διαδικασία αυτή σε εξέλιξη, δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις συγκέντρωσης στον χρηματοπιστωτικό κλάδο πριν από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Και πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

Τέλη Νοεμβρίου

Οχι νωρίτερα από τα τέλη Νοεμβρίου. Κατά συνέπεια, έως τότε, όσοι αναμένουν ανακοινώσεις για στρατηγικές συμμαχίες και άλλες, αναλόγου ύφους και περιεχομένου, κινήσεις μάλλον θα απογοητευθούν. Το νωρίτερο που μπορεί πλέον να γίνει κάτι τέτοιο είναι αρχές με μέσα Δεκεμβρίου. Με τις εκθέσεις της BlackRock ανά χείρας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποφάσισε να αναλάβει, μέσα στο καλοκαίρι, τη σχετική πρωτοβουλία.

Ο άλλος έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποτε θα έπρεπε να αποτυπωθεί με πειστικό τρόπο η ακριβής θέση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικά σε ό, τι αφορά τα δανειακά του χαρτοφυλάκια. Οι υπερβολές, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, όπως το πιστοποιούν κατά καιρούς οι εκθέσεις της ΤτΕ. Αλλωστε, μόλις τώρα ο δείκτης των «κόκκινων δανείων» ανεβαίνει και επισήμως στη χώρα μας στο 12%. Ωστόσο, αυτή η υφέρπουσα φημολογία, κατά καιρούς, στάθηκε ικανή να ναρκοθετήσει συζητήσεις μεταξύ εν δυνάμει ενδιαφερομένων.

«Πλέον, με την έκθεση της BlackRock ελπίζεται ότι θα μπει ένα τέλος και σε αυτήν την ιστορία», αναφέρεται αρμοδίως. Τα εχέγγυα που προσφέρει το αποτέλεσμα της προηγούμενης ενασχόλησής της με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κάνοντας focus ειδικά στο ιρλανδικό, λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλίδα. Ως γνωστόν, ο παράγων BlackRock ήταν από τους βασικούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων που δρομολογήθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Δουβλίνου πριν από ένα χρόνο ακριβώς. Κι αυτή η προεργασία ήταν που μέτρησε τελικά υπέρ της συγκεκριμένης επιλογής από την ΤτΕ.

Τα κριτήρια

Γιατί, όπως έγραψε η «Οικονομική Κ» και πριν από τρεις εβδομάδες, όταν δημοσιοποίησε για πρώτη φορά την εμπλοκή της BlackRock Solutions στα ελληνικά τραπεζικά δρώμενα, αυτό ήταν το βασικό κριτήριο, όταν από τη short list που είχε καταρτίσει για τον σκοπό αυτό η διοίκηση του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας επέλεξε το όνομα «BlackRock». Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται ο εμπειρότερος και εν προκειμένω η αμερικανική εταιρεία ήταν αυτή που συγκέντρωνε στο συγκεκριμένο, κρίσιμο, πλεονέκτημα.

Για την ιστορία, πάντως, και όχι μόνον θα πρέπει να αναφερθεί ότι η BlackRock μπορεί να επελέγη από την ΤτΕ, ωστόσο, θα πληρωθεί από τις τράπεζες τις οποίες θα ελέγξει. Κι αυτό μάλλον δεν έγινε δεκτό με… ενθουσιασμό από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ξεκίνησε τις επαφές της με τράπεζες

Η απόφαση για την πρόσληψη ξένου ειδικού οργανισμού (BlackRock), ο οποίος θα αναλάβει να ελέγξει τα εγχώρια τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ήταν αποκλειστικά της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ). Η οποία, προφανώς, έκρινε ότι έτσι θα μπορούσε να αποτυπωθεί με πληρέστερη ευκρίνεια η εικόνα του κλάδου. Το γεγονός, βεβαίως, όπως αναμενόταν, προκάλεσε μια μικρή «μουρμούρα» μεταξύ τραπεζιτών οι οποίοι, προφανώς και πάλι, θεωρούσαν ότι μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τον έλεγχο, με τον ίδιο βαθμό επιτυχίας και οι δικοί τους οργανισμοί. Η ΤτΕ, όμως, φάνηκε ότι θέλει να πάει στα σίγουρα, αναθέτοντας σε έναν τρίτο το ίδιο έργο, για λόγους αμεροληψίας.

Μέτρησε πολύ και το γεγονός ότι η BlackRock είχε την προηγούμενη πολύτιμη εμπειρία από την Ιρλανδία. Ωστόσο, αυτή η εμπειρία δεν στάθηκε ικανή να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Πορτογαλίας, για παράδειγμα. Η οποία προτίμησε να προχωρήσει σε… αυτοέλεγχο, παρά να αναθέσει σε τρίτους το έργο. Και πάνω σε αυτό το σημείο «πατούν» όσοι υποστηρίζουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την ανάθεση του έργου στην BlackRock. Ωστόσο, η συζήτηση έχει πλέον φιλολογικό ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί στελέχη της αμερικανικής εταιρείας βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και κάνουν προκαταρκτικές – διερευνητικές επαφές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή