Εσωσαν τα επιδόματα τελωνειακοί – εφοριακοί και ανέστειλαν την απεργία

Εσωσαν τα επιδόματα τελωνειακοί – εφοριακοί και ανέστειλαν την απεργία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απειλώντας με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα οδηγούσαν σε διεύρυνση της ήδη τεράστιας υστέρησης των φορολογικών εσόδων, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί εξασφάλισαν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι θα διατηρήσουν τα υψηλά επιδόματά τους και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, που υποτίθεται ότι θα αμβλύνει τις μισθολογικές ανισότητες και στρεβλώσεις στο Δημόσιο.

Ετσι, οι ομοσπονδίες εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων ανέστειλαν την προκηρυχθείσα για σήμερα και αύριο απεργία τους. Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση ύστερα από τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου. Χαρακτηρίζουν τον διάλογο με τον πολιτικό τους προϊστάμενο ουσιαστικό και εποικοδομητικό και σημειώνουν ότι ο κ. Οικονόμου δεσμεύθηκε ότι αναγνωρίζει τα προβλήματά τους και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Οικονόμου έναντι των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι τα υψηλά επιδόματα που λαμβάνουν οι εφοριακοί (ΔΙΒΕΤ) και οι τελωνειακοί (ΔΕΤΕ) θα ενσωματωθούν κατά ένα μέρος τους στον βασικό μισθό, ενώ το υπόλοιπο θα καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.

Επί της ουσίας, οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί απειλώντας την κυβέρνηση με απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα είχαν ως συνέπεια την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και την υπονόμευση της δημοσιονομικής προσαρμογής, άρχισαν το ξήλωμα του ενιαίου μισθολογίου πριν καλά καλά αυτό καταρτισθεί. Βασικός στόχος του ενιαίου μισθολογίου είναι ο εξορθολογισμός και η άρση των ανισοτήτων στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσουν να έχουν σημαντικά υψηλότερες αποδοχές από τους συναδέλφους τους σε άλλα υπουργεία, ακόμη κι αν έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο ή λιγότερα χρόνια υπηρεσίας.

Το παράδοξο είναι ότι οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί φαίνεται να εξασφαλίζουν το υφιστάμενο επίπεδο αποδοχών τους, παρά την προφανή αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να αναθέσει σε ιδιώτες μέρος του έργου τους, καταβάλλοντας το ποσό των 2,55 εκατ. ευρώ έως τον Μάιο του 2012. Σύμφωνα με την προκήρυξη, στις 6 Σεπτεμβρίου θα διενεργηθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την παρακολούθηση των μέτρων εφαρμογής του φορολογικού νόμου, την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών, τους αποκαλούμενους μεγάλους φορολογούμενους, τη μεγάλη περιουσία και τα υψηλά εισοδήματα, καθώς και την απόδοση των παρακρατούμενων φόρων.

Εν τω μεταξύ, σε εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, που απεστάλη σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, εξειδικεύονται οι μισθολογικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου. Σύμφωνα με αυτές, το όριο των ωρών απογευματινής υπερωριακής εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες μηνιαίως ανά υπάλληλο. Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2011 και έως τη θέσπιση του νέου μισθολογίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνται μέχρι την 30ή Ιουνίου 2011, «χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμη κι αν συμπληρώσουν μετά την ημερομηνία αυτή (1-7-2011) τον απαιτούμενο προς αυτό χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή