Η ύφεση έως 5,3% φέτος πιέζει για αλλαγές στόχων

Η ύφεση έως 5,3% φέτος πιέζει για αλλαγές στόχων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 5,3% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών ότι μπορεί να φτάσει η ύφεση φέτος, γεγονός το οποίο δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στο έλλειμμα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και επιχείρημα για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση την αλλαγή του στόχου για φέτος. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, παραδέχτηκε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου προβλέπουν πλέον ότι η ύφεση θα κινηθεί μεταξύ 4,5% και 5,3%.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν υιοθετεί το 5,3% και ότι «στόχος είναι ν’ ανακόψουμε την ύφεση». Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας άρχισαν τις επαφές με τις ελληνικές υπηρεσίες για τον έλεγχο προόδου της ελληνικής οικονομίας. Η επιδείνωση της ύφεσης (ο προηγούμενος στόχος ήταν 3,8%) οδηγεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα του 2011 στα επίπεδα του 8,5 – 9% του ΑΕΠ αντί για 7,6% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός υποστήριξε πως «εάν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα είμαστε στον στόχο μας, ή έστω εξαιρετικά κοντά στον στόχο μας, και αυτό είναι το βασικό θέμα που θα συζητήσουμε με την τρόικα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την τρόικα θα αναζητηθούν και οι λόγοι της απόκλισης στην κοινή πρόβλεψη για την ύφεση, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί αλλαγή του στόχου λόγω των αστοχιών στις προγνώσεις που είχαν γίνει για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε νέα μέτρα· μπορούμε να μην πάμε σε νέα μέτρα αν εφαρμόσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή