Μείωση συντελεστών προτείνουν οι παραγωγικοί φορείς

Μείωση συντελεστών προτείνουν οι παραγωγικοί φορείς

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δικές τους προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος κατέθεσαν χθες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και EBEA, κοινή συνισταμένη των οποίων είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Ο ΣΕΒ κατέθεσε στη συνάντηση δέκα άμεσα μέτρα εφαρμογής για το φορολογικό σύστημα. Μεταξύ αυτών αναφέρονται η συστηματικότερη προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα επιλεγμένη με ιδιαίτερα κριτήρια, έχοντας κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, ζητάει μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διώξεων. Προτείνει, επίσης, την εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές, καθώς και κατάργηση των έκτακτων εισφορών.

Κατά των αποσπασματικών ρυθμίσεων και των αναποτελεσματικών φορολογικών μέτρων τάχθηκε διά του προέδρου της B. Κορκίδη η ΕΣΕΕ, ενώ ο πρόεδρος του EBEA δήλωσε ότι η «η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων». Οι έμποροι δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν εδώ και τώρα όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά, ενώ η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι από τις πρώτες απόπειρες εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ κατέδειξε την αναποτελεσματικότητα της εν λόγω πολιτικής και τις αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά και την κατανάλωση.

Μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης κερδών και του ΦΠΑ ζητάει και η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία στη συνάντηση με τον υπουργό κατέθεσε ένα μακρύ κατάλογο από 42 προτάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή