ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στην εστίαση, σύγχυση με τα κριτήρια

ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στην εστίαση, σύγχυση με τα κριτήρια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής ή μη αντικειμενικών κριτηρίων, αλλά και με το θέμα της μετάταξης των υπηρεσιών εστίασης από 1ης Σεπτεμβρίου στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν θα επιβληθούν αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος όπως αυτά υπήρχαν παλαιότερα. Ωστόσο, σημείωσε ότι θα υπάρξουν κάποια «συνδυαστικά κριτήρια» βάσει ενός «αλγορίθμου». Τα κριτήρια αυτά θα προκύψουν μετά και από την πλήρη και αντικειμενική καταγραφή του εθνικού εισοδήματος και θα περιληφθούν στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2012.

«Μπορούν να υπάρχουν συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα, ώστε ν’ αποκαλύπτεται ο πραγματικός κύκλος εργασιών και το πραγματικό εισόδημα», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν αυτά τα κριτήρια, τα οποία θα αφορούν σε περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Στην προσπάθεια της καταγραφής του εθνικού εισοδήματος και της κατάρτισης των κριτηρίων, θα συμβάλουν, σύμφωνα με τον υπουργό, τα εργαλεία του ηλεκτρονικού «πόθεν έσχες», του ηλεκτρονικού χρήματος, του νέου τρόπου καταβολής και είσπραξης του ΦΠΑ σε σχέση με την έκδοση των τιμολογίων και την εξόφληση των τιμολογίων, του περιουσιολογίου, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, η καθιέρωση του φορολογικού πιστοποιητικού και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 37 δισ. ευρώ από 10.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

Πέραν του ζητήματος του νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων, «θολό» παραμένει και το ποιες ακριβώς υπηρεσίες θα εξαιρεθούν από τη μετάταξή τους από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%), στον συντελεστή 23%. Με την αγορά να πιέζει ολοένα και περισσότερο για μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, κυρίως στον κλάδο της εστίασης, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε χθες δύο «ευεργετικά» μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε:

1. Ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό. Δηλαδή, στο «all inclusive» και εφόσον η κράτηση γίνεται από το εξωτερικό. Επί της ουσίας, θα πρόκειται για ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», αφού όσοι κλείνουν το πακέτο διακοπών από την Ελλάδα θα πληρώνουν στις υπηρεσίες ΦΠΑ 23% και οι υπόλοιποι τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

2. Το ξεκαθάρισμα των κωδικών άσκησης δραστηριότητας στον χώρο της εστίασης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 137 κωδικοί άσκησης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο κλάδο και, σύμφωνα με τον υπουργό, όπου κυριαρχεί η πώληση αγαθών που είναι τρόφιμα, θα ισχύει ο χαμηλός συντελεστής των τροφίμων και όχι ο υψηλός συντελεστής της εστίασης. Ακόμη, όμως, δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, όπου θα αναφέρονται ακριβώς ποιοι κωδικοί θα παραμείνουν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Πάντως, το βέβαιο είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προβλέπεται να μεταταγούν από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου, θα μεταταγούν, καθώς όπως διευκρίνισε ο υπουργός, όσο διεξάγεται η συζήτηση για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα «τίποτα δεν αναστέλλεται, τίποτα δεν ανακόπτεται», ώστε να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός και να μη θιγεί η αξιοπιστία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή