Νέο ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο

Νέο ψαλίδι μισθών στο Δημόσιο

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο νέων μισθολογικών περικοπών για φέτος εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ενιαίου μισθολογίου, εφόσον η τρόικα δεν συμφωνήσει στην αλλαγή του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος φέτος. Την ίδια ώρα, η τρόικα πιέζει για τη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος με τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, καθώς φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες.

Αντιδράσεις

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππα για το θέμα του ενιαίου μισθολογίου. Δεδομένο θεωρείται ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο δεν θα απολαμβάνουν τα ειδικά επιδόματα που έχουν οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι. Ως προς αυτούς, εξετάζεται η επίπτωση στις συντάξεις από την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων στον βασικό μισθό. Σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση για τους εφοριακούς. Επεσήμαιναν δε ότι η ρύθμιση για τη μισθολογική διαφορά ισχύει για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι μόνο για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.

Το δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να έχει έτοιμο το μισθολόγιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αυτό που παραμένει «ανοικτό» είναι το ύψος των περικοπών που θα επέλθουν στους δημόσιους υπαλλήλους.

Μέχρι πρότινος δεν υπολογιζόταν για φέτος μεγάλη εξοικονόμηση από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Ομως, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, η επιδείνωση της ύφεσης και η δυσκολία κάλυψης της «τρύπας» από το σκέλος των εσόδων, οδηγούν την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει περισσότερα μέτρα προς την κατεύθυνση των μισθολογικών περικοπών.

Το εάν τελικά η κυβέρνηση συμπεριλάβει τις νέες περικοπές στο ενιαίο μισθολόγιο, θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία ή μη της τρόικας στην αλλαγή των στόχων για τη μείωση του ελλείμματος φέτος. Από τη στιγμή που η τρόικα βάλει την υπογραφή της σε μία ηπιότερη μείωση του ελλείμματος, τότε η κυβέρνηση θα αποφύγει να περικόψει περισσότερο από ό,τι υπολογιζόταν τους μισθούς στο Δημόσιο.

Ελλειμμα

Εφόσον, όμως, επιμείνει στη μείωση του ελλείμματος φέτος στο 7,6% του ΑΕΠ, παρά την επιδείνωση της ύφεσης, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες του αναμενόμενου μισθολογικές περικοπές, μέσω της εφαρμογής του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι με τα έως τώρα δεδομένα, στο ενιαίο μισθολόγιο εκτός από τους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι της Βουλής και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Επίσης, μέσω του νέου μισθολογίου, προχωρεί η κατάργηση ή περικοπή 100 από το σύνολο των 104 επιδομάτων.

Παράλληλα με το θέμα του ενιαίου μισθολογίου, η τρόικα πιέζει έντονα την κυβέρνηση να καταρτίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των φορέων του Δημοσίου. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, ήταν μόνο η αρχή και η τρόικα φοβάται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε και προβλέπει την συρρίκνωση του Δημοσίου μπορεί να καθυστερήσει να εφαρμοστεί.

Για τον λόγο αυτό και πιέζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για το τι θα γίνει και πότε από όλα τα αρμόδια υπουργεία που εποπτεύουν φορείς του Δημοσίου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα θέλει να γνωρίζει πριν ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχός της, τις προθέσεις του εκάστοτε υπουργείου σχετικά με το ποιους οργανισμούς θα κλείσει, ποιους θα συγχωνεύσει και ποιους και θα συρρικνώσει.

Πέραν αυτών, οι συσκέψεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας είναι αλλεπάλληλες και έχουν ως στόχο τους να εντοπιστούν οι λόγοι των αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Χθες, τα στελέχη της τρόικας είχαν διευρυμένη σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλ. Πλασκοβίτη, ενώ τα υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών μας αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Τις επόμενες μέρες (πιθανότατα την Πέμπτη) στο στόχαστρο των ελέγχων θα βρεθεί και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, η ρευστότητα των τραπεζών και εν γένει η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Με τη διοίκηση της ΤτΕ αναμένεται να υπάρξει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή