Σύγχρονη Βαβέλ η Ευρωζώνη για τις εγγυήσεις

Σύγχρονη Βαβέλ η Ευρωζώνη για τις εγγυήσεις

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις παίρνει το ακανθώδες θέμα των εγγυήσεων. Χθες το πρακτορείο Dow Jones ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο για την προσφορά μη-ταμειακών (non-cash) ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επιμένει ότι έχει αποτραπεί το ενδεχόμενο παροχής εμπράγματων εγγυήσεων.

Την ίδια στιγμή ο Φινλανδός πρωθυπουργός κ. Γίρκι Κατάινεν άφησε ανοιχτό η χώρα του να μην συμμετάσχει καθόλου στο νέο πακέτο εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, κ. Ούρσουλα βον ντερ Λέγιεν, υποστήριξε ότι τα μελλοντικά πακέτα στήριξης θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μερίδια στην κρατική βιομηχανία. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα μπορούν να στηρίξουν όλα τα κράτη-μέλη και δεν το βλέπω να συμβαίνει προς το παρόν», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Η γερμανική στάση

Σε αυστηρό ύφος η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απέρριψε κάθε «ειδική μεταχείριση» της Φινλανδίας στις εγγυήσεις της Ελλάδας. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Α. Αλταφάζ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Φινλανδίας θα συνεχιστούν, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες-μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή