Σύγχυση στην Ευρώπη για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα

Σύγχυση στην Ευρώπη για παροχή εγγυήσεων από την Ελλάδα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωνε στην Αθήνα ότι έχει αποτραπεί το ενδεχόμενο παροχής εμπράγματων εγγυήσεων, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο για την προσφορά μη ταμειακών (non-cash) ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, που μπορεί να περιλαμβάνουν ακίνητη περιουσία, επικαλούμενο αξιωματούχους που δεν κατονομάζει. Για μία ακόμα ημέρα, στην Ευρώπη επικράτησε χθες σύγχυση αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, άφησε χθες ανοιχτό η χώρα του να μη συμμετάσχει καθόλου στο νέο πακέτο εάν δεν βρεθεί κάποια λύση, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, υποστήριξε ότι τα μελλοντικά πακέτα στήριξης στην Ευρωζώνη θα πρέπει να καλύπτονται από εγγυήσεις, όπως αποθέματα χρυσού και μερίδια στην κρατική βιομηχανία.

«Πυροσβεστικό» χαρακτήρα είχε η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία απέρριψε κάθε «ειδική μεταχείριση» της Φινλανδίας στις εγγυήσεις της Ελλάδας και σημείωσε πως «οι συμφωνίες δεν λειτουργούν έτσι», μιλώντας σε συναδέλφους της στον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, ο κ. Φουκς, κορυφαίο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της κυρίας Μέρκελ, υποστήριξε πως «η Φινλανδία δεν πρόκειται να λάβει ξεχωριστές εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «κανένα άλλο έθνος της Ευρωζώνης δεν θα λάβει επιπλέον εγγυήσεις».

Μέχρι, όμως, τις δηλώσεις αυτές η αβεβαιότητα για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας είχε επιτείνει το ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές. Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 3%, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κινήθηκε στην περιοχή των 1.550 μονάδων βάσης. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες αναφορικά με τη συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας (η οποία τελεί υπό την έγκριση από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης) ότι αποτελεί «μια τεχνική λύση που λειτουργεί καλά, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο». Κατέστησε επίσης σαφές ότι η απαίτηση των εγγυήσεων «είναι μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει» και ότι η Φινλανδία θα συνεχίσει να ζητεί εγγυήσεις. Μάλιστα, στο σημείο αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής της χώρας του στο νέο πακέτο εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων», υποστήριξε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, και εκτίμησε ότι θα πρέπει «να βρεθεί μια λύση που θα μπορούν να στηρίξουν όλα τα κράτη-μέλη, και δεν το βλέπω να συμβαίνει προς το παρόν».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αμ. Αλταφάζ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις στους κόλπους της Ευρωζώνης για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Φινλανδίας θα συνεχιστούν, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες-μέλη. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ε.Ε. συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο Ελληνας υπουργός των Οικονομικών στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Στον «χορό» των δηλώσεων μπήκε και η Διεθνής Ενωσης Τραπεζών (IIF) χθες, με τον υποδιευθυντή της, Χανκ Τραν, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη και να σημειώνει ότι «εάν μία ή δύο χώρες διασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων με την Ελλάδα, τότε κι άλλες χώρες θα θελήσουν το ίδιο. Αυτό καθιστά πολυπλοκότερη τη διαδικασία της διάσωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή