«Ξεχάστηκε» η διάταξη για μεγαλοοφειλέτες

«Ξεχάστηκε» η διάταξη για μεγαλοοφειλέτες

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανενεργός παραμένει από τον περασμένο Μάρτιο διάταξη του νόμου Παπακωνσταντίνου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών καθώς και όσων έχουν παραβάσεις για εικονικά τιμολόγια, ανακριβή φορολογικά στοιχεία και ψευδείς δαπάνες. Από τον Μάιο μάλιστα, με εγκύκλιο του τότε υφυπουργού Δ. Κουσελά έχει δοθεί εντολή στις εφορίες να καταρτισθούν οι σχετικές λίστες. Εκτοτε, η τύχη τους παραμένει άγνωστη. Ακόμη κι αν καταρτίσθηκαν, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν προσκόμματα, επικαλούμενοι την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η τρόικα έχει ζητήσει εδώ και καιρό να εντοπιστούν οι περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και να τιμωρηθούν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στο ζήτημα της ταχείας απονομής δικαιοσύνης στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το θέμα της μη εφαρμογής του νόμου τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου σε σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, Δικαιοσύνης, κ. Μ. Παπαϊωάννου, ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρης και ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Διώτης. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να δημοσιοποιηθούν άμεσα ονόματα παραβατών και μεγαλοοφειλετών.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται και στην αποδοτικότητα των εφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τον Ιούνιο (μήνας που αποφασίστηκαν τα νέα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα), από τις 34 μεγάλες εφορίες της χώρας στις 12 δεν έχει γίνει ούτε ένας έλεγχος, ενώ στις 31 ο κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε λιγότερο από έναν έλεγχο. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του έτους μέχρι και χθες, οι 288 εφορίες της Ελλάδας είχαν ελέγξει 152.822 υποθέσεις και εκκρεμεί ο έλεγχος άλλων 358.503 υποθέσεων. Δηλαδή, οι εφορίες έχουν ελέγξει μόλις 3 στις 10 υποθέσεις που έχουν στα χέρια τους.

Στις 31 από τις 34 μεγαλύτερες ΔΟΥ της Ελλάδας (που εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων), ο κάθε υπάλληλος τον Ιούνιο έκανε κατά μέσο όρο λιγότερο από έναν έλεγχο. Στις άλλες 3 εφορίες, οι έλεγχοι έφθασαν μέχρι το 1,27, με το «ρεκόρ» αυτό να ανήκει στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Ενα άλλο ζήτημα που προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου είναι αυτό των υπόχρεων που δεν συμμορφώνονται. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης (άνω του 10%) εντοπίζονται στις εφορίες που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με ρυθμούς «χελώνας» προχωρούν και οι διαδικασίες των ληξιπρόθεσμων χρεών και των κατασχέσεων, αφού οι 33 από τις 34 εφορίες παρουσιάζουν απόδοση κάτω του 1% στον τομέα αυτό.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που διενεργούν οι εφορίες, τα στοιχεία είναι εξίσου απογοητευτικά για το τι έχει γίνει από την 1η Ιανουαρίου έως και χθες και ιδίως για το τι απομένει να γίνει:

1. Στις 358.503 ανέρχονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις.

2. Μόλις 152.822 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί.

3. Από τους ελέγχους που έχουν γίνει έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 460,45 εκατ. ευρώ.

4. Σε 262 εφορίες από το σύνολο των 288 έχει γίνει έλεγχος σε λιγότερες από τις μισές υποθέσεις που χειρίζονται.

5. Σε 43 εφορίες έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 2 στις 10 υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή