Δύο ταχυτήτων το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

Δύο ταχυτήτων το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θέσπιση «προσωπικής διαφοράς», που επί της ουσίας θα αντικαταστήσει τα επιδόματα που δίνονται σήμερα, προωθεί η κυβέρνηση με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, για να μη χάσουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν μέχρι σήμερα και να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Ωστόσο, οι νεοεισερχόμενοι δεν θα έχουν κανένα από τα επιδόματα αυτά, γεγονός το οποίο κατηγοριοποιεί του δημοσίους υπαλλήλους σε δύο «ταχύτητες».

Το κρίσιμο ζήτημα είναι το «πλαφόν» που θα ορίσει η κυβέρνηση στην «προσωπική διαφορά» που θα λαμβάνουν οι υπάλληλοι. Σήμερα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου λαμβάνουν διαφορετικού ύψους επιδόματα, τα οποία εξαρτώνται από το υπουργείο που εργάζονται.

Με τη θέσπιση του «πλαφόν» στην «προσωπική διαφορά», κάποιοι αναμένεται να χάσουν (περίπου 70.000 υπάλληλοι) και κάποιοι ίσως να κερδίζουν οριακά, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το «πλαφόν» αυτό δεν θα επηρεάσει τις αμοιβές του 90% των εργαζομένων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για να καθοριστεί το ύψος του «πλαφόν» θα ληφθούν υπόψη τα χαμηλότερα επιδόματα και τα υψηλότερα επιδόματα, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο επίπεδο. Παράλληλα, όταν θα αυξάνεται ο βασικός μισθός των υπαλλήλων, η «προσωπική διαφορά» θα μειώνεται αντιστοίχως, με απώτερο στόχο της κυβέρνησης να επιτύχει εξισορρόπηση μεταξύ των υπαλλήλων του Δημοσίου σε διαφορετικά υπουργεία και φορείς εντός μιας επταετίας.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλ. Πλασκοβίτης, παραδέχτηκε χθες ότι το νέο μισθολόγιο θα είναι δύο ταχυτήτων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε πως «το μισθολόγιο έχει δύο όψεις, την πάγια όψη, αυτή η οποία ουσιαστικά αποτελεί το πάγιο σύστημα, και τη μεταβατική όψη, αυτή η οποία αφορά τους ήδη υφιστάμενους υπαλλήλους» είπε, επισημαίνοντας ότι η διάκριση αφορά μόνο το μισθολογικό καθεστώς και πρόσθεσε για τους νυν εργαζόμενους ότι «δεν μπορείς να έρθεις με το καλημέρα σας και να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι από αύριο οι αμοιβές σου από 2.500 ευρώ τον μήνα θα είναι 1.500 ή θα είναι 1.300».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εφοριακών, κ. Γ. Γρίβας, δήλωσε χθες πως «αυτό που εμείς συμφωνήσαμε δεν θα ισχύσει μόνο για εμάς. Οι όποιες διαφορές προκύψουν μεταξύ των αμοιβών που θα προβλέπει το νέο μισθολόγιο και των σημερινών μας αμοιβών θα καλυφθούν προς στιγμήν με «προσωπική διαφορά»».

Ολα αυτά συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππα. Πέραν του ζητήματος της ρύθμισης της «προσωπικής διαφοράς», το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να αποτελέσει και «εργαλείο» για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος. Φαίνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επιβάλει μέτρα που θα επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών «το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους», οι οποίοι έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα «ώς ένα βαθμό».

Δηλαδή, ενδέχεται να υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών μέσω του ενιαίου μισθολογίου, οι οποίες πιθανότατα να προκύψουν από τη θέσπιση ενός χαμηλού «πλαφόν» για την «προσωπική διαφορά». Εξοικονόμηση, πάντως, αναμένουν τα συναρμόδια υπουργεία από τη μη καταβολή «προσωπικής διαφοράς» στους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και του ότι η «προσωπική διαφορά» δεν θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή