Η σύγχυση με τις εγγυήσεις προκαλεί αναταράξεις στην αγορά

Η σύγχυση με τις εγγυήσεις προκαλεί αναταράξεις στην αγορά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανελέητο σφυροκόπημα δέχθηκαν και χθες οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, καθώς τα εκκρεμή θέματα της παροχής εγγυήσεων στη Φινλανδία και της συμμετοχής των ιδιωτών εντείνουν την αβεβαιότητα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες από 2,2% (η Εθνική Τράπεζα) έως 7,2% (η Alpha Bank). Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξευόταν πάνω από το 45% (!). Το spread του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε τις 1.620 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να προσεγγίζει το 18%. Το ασφάλιστρο έναντι πιστωτικού κινδύνου (CDS) του 5ετούς τίτλου έφτασε τις 2.200 μονάδες.

Εκκρεμότητες

Η εικόνα στις άλλες αγορές ομολόγων της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας ήταν σαφώς καλύτερη, καταδεικνύοντας ότι η οξεία αντίδραση των αγορών τις τελευταίες ημέρες σχετίζεται περισσότερο με τις εξελίξεις περί την Ελλάδα. Δύο είναι τα μείζονα εκκρεμή θέματα. Πρώτον, η συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας και οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και άλλων ιδιωτών επενδυτών που έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής υπολείπεται σημαντικά του στόχου για 90% των ομολόγων που λήγουν την επόμενη 10ετία. Ενδεχομένως η εικόνα να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αποσταλεί και η επίσημη πρόσκληση συμμετοχής.

Το δεύτερο εκκρεμές ζήτημα είναι η παροχή εγγυήσεων, που έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνήθη ευρωπαϊκή κακοφωνία. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως το Βερολίνο θα απορρίψει τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων σε αντάλλαγμα για τη φινλανδική συμμετοχή στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας εάν ζημιώσει τις υπόλοιπες χώρες. «Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε μια λύση η οποία συνιστά διακριτική μεταχείριση μιας χώρας έναντι άλλων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αντιδράσεις από Αυστρία

Την αντίθεσή της σε μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες για εγγυήσεις από την Ελλάδα εξέφρασε επίσης η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, ζητώντας να υπάρξει απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα.

Η κ. Φέκτερ ζήτησε είτε όλες οι χώρες να παραιτηθούν από τα αιτήματά τους για εγγυήσεις είτε αυτές οι πρόσθετες εγγυήσεις να δοθούν σε όλες τις μικρές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Οι τράπεζες των μικρών χωρών δεν είναι πολύ εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν επωφελούνται από το τελευταίο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σημείωσε χαρακτηριστικά. Λάθος χαρακτήρισε την παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία και ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Από την πλευρά του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ελσίνκι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα. Αλλες κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στη συμφωνία.

Ακίνητη περιουσία

Η Wall Street Journal σε χθεσινό της ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν ένα σχέδιο εγγυήσεων, το οποίο θα βασίζεται σε μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, περιλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας του.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι αντιθέσεις στην Ευρωζώνη για τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα κορυφώνονται, ενώ προστίθεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αντίθετο στη συμφωνία, γιατί μπορεί να απειλήσει το καθεστώς του ως του «προτιμώμενου πιστωτή».

Η εφημερίδα ωστόσο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν εμπόδια για ένα τέτοιο σχέδιο. «Ενα εμπόδιο είναι ότι σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου προορίζεται ήδη να πωληθεί και οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στην ύπαρξη των αντίστοιχων εσόδων. Υπάρχει επίσης η δυσκολία να καταγραφεί ποια είναι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα. Τέλος, επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη στη χρήση της ακίνητης περιουσίας ως εγγύησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή